Развитието на диабет при жените зависи от кръвната група

Калина
Написана от Калина март 16, 2015 17:43

Развитието на диабет при жените зависи от кръвната група

Акценти:

  • Играе ли роля кръвната група за отключване на диабет?
  • Какъв спорт може да ни предпази от диабет?
  • Кои плодове ни защитават от захарна болест?

Свързани:

Развитието на захарен диабет тип 2 зависи от кръвната група.

Това показва ново изследване на учените във Франция. Експертите са анализирали данните на повече от 80 000 французойки.

Резултатите показали, че най-малко предразположени към развитието на болестта са жените с нулева кръвна група. При жените от кръвна група А склонността към заболяването е била завишена с 10%.

Що се отнася до дамите от кръвни групи В и АВ, те са се оказали по-склонни да развиват диабет съответно с 21 и 17%, в сравнение с представителките от нулева кръвна група.

Значение има не само кръвната група, но и нейният резус фактор. Например, при кръвна група А отрицателна рискът от диабет се повишава с 22%, а при А положителна – със 17%.

Все пак има някои природни методи, които помагат за предотвратяване и профилактика на диабета. Обърнете внимание на подправките в своята кухня, съветват учените от Университета в Илинойс, САЩ. Сред подправките задължително трябва да има риган, майорана, розмарин и върбинка.

Дали ще са в свеж или сушен вид, няма значение. Установено е, че веществата, които се съдържат в тези растения, са способни да взаимодействат с клетъчните ензими, които се асоциират с диабета. Повишеното ниво на тези ензими води до по-голям риск от захарна болест, а тези билки ефективно снижават стойностите.

Друг естествен метод за намаляване на риска от диабет са физическите упражнения, съветват специалистите от Виенския университет в Австрия. Наскоро те са провели изследване, чиято цел била да се изясни какви видове физическо натоварване най-ефективно намаляват риска от диабет.

За целта са били изследвани около 1000 доброволци, занимаващи се с различни видове физкултура. Всеки от тях бил подложен на кръвни изследвания за съдържание на гликиран хемоглобин. Този показател отразява средното ниво на глюкоза в кръвта примерно за три месеца назад. колкото е по-висок гликираният хемоглобин, толкова по-висок е и рискът от диабет.

Най-ефективни се оказали силовите упражнения. Аеробните занимания като ходене, каране на велосипед, плуване и изобщо каквото и да е непрекъснато продължително физическо упражнение се оказало, че намаляват нивото на гликирания хемоглобин в нормите в рамките на осем седмици.

Но най-ефикасно се оказало редуването на аеробни и силови натоварвания в рамките на една тренировка. При хората, които се занимавали със спорт по тази схема, съдържанието на захар в кръвта се нормализирало най-бързо.

Играйте футбол, съветват специалистите. Това занимание също помага за предотвратяване на диабета, смятат учените от Университета в Копенхаген. Причината е в това, че футболът също е интервална тренировка: бързо бягане, удар, бавно тичане.

Изследвайки хора с диабет тип 2, които след поставяне на диагнозата започнали да тренират любителски футбол два пъти в седмицата, лекарите открили, че при тях нивата на кръвната захар са намалели с 20%, в сравнение с тези, които не са тренирали. Нещо повече, тези, които играели футбол, успели да свалят 12% от телесното си тегло, което също е предпоставка за развитие на диабет.

Яжте грейпфрути – това препоръчват учените от Университета Бъркли в САЩ. В тези плодове се съдържа вещество, което е също така ефективно, както един от медикаментите против диабет тип 2. Вярно е, че за да получите необходимата доза, нрябва да изяждате по 4 грепфрута на ден.

Впрочем, за профилактика можете да се ограничите и до един плод дневно, ако в същото време внимавате да се храните здравословно и се движите достатъчно. Така изобщо няма да стигнете до прием на лекарства, смятат специалистите.

Развитието на диабет при жените зависи от кръвната група
4.5 (90.54%) 74 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 16, 2015 17:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи