Развлекателна анатомия – как се формират детските кости и зъби

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2015 23:13

Развлекателна анатомия – как се формират детските кости и зъби

Акценти:

  • Калций - вграждане
  • Витамин К - остеокалцин
  • Калциеви соли - проникване в организма

Свързани:

Веднага, след като бебето се появи на бял свят, то се преглежда от лекар, който включва и преглед на състоянието на костите и зъбите.

Впоследствие тяхното развитие се проследява от педиатър. Но родителите също трябва да знаят как се променя костната система на тяхното дете.

Хрущялна тъкан – прераждане

Както е известно, скелетът на бъдещото дете се залага още в ранния утробен период и се състои първоначално от хрущялна тъкан.

Постепенно последната се замества от костна – процесът е продължителен и завършва напълно към 25-тата година. Костната система на новороденото е много пластична – възрастните биват потресени колко ловко бебето докосва с уста петите си.

Предотвратяване на навяхвания

Удивителната гъвкавост, която помага на малките деца да постигат главозамайващи успехи в гимнастиката, има и своята обратна страна.

Ставите и костите на детето лесно се поддават на деформация, а това означава, че родителите на новороденото трябва да спазват няколко правила:

• Да не се опитват да слагат бебето на крака, докато то не се научи да прави това самостоятелно;
• Да го носят на ръце в различни пози;
• Периодично да променят положението на лежащото бебе;
• Ако хващат бебето за ръчичка, за да го повдигнат нагоре, то техните ръце трябва да обхващат неговите стави, за да предотвратят навяхване;

Периоди на развитие

Костната тъкан на възрастния човек има кухини пълни с жълт костен мозък.

При бебетата и малките деца тези кухини са изпълнени с червен костен мозък – кръвотворен орган, именно благодарение на него костната система на детето, е много добре снабдена с кръв, което обуславя и бурният му растеж.

Като особено интензивно костната система се развива от раждането и до 2 години – след това темповете ѝ на растеж се забавят, за да се ускорят отново в юношеска възраст.

Състав на костите

Минералният състав на костите също се променя с течение на времето. В костната тъкан на бебетата солите на калция и фосфора са по-малко, отколкото при възрастните, а това означава, че детският скелет е податлив на изкривявания.

Костната тъкан се намира в състояние на постоянно обновяване – при децата този процес е с продължителност 1-2 години.

Важен микроелемент във формирането и поддържането на структурата на костната тъкан е калцият, който заедно с фосфора влиза в състава на основното минерално вещество на костите и зъбите, именно поради тази причина особено важно е насищането на детските кости и зъби с калций.

Но не всички знаят, че за усвояването на този ценен микроелемент на костите им е необходим витамин К.

За да се „вгради“ калцият в зъбите и костите на бебето, той трябва да се свърже и да „се достави“ по назначение от остеокалцин – белтък, който се намира в кръвта на детето в неактивно състояние.

И точно витамин К активира остеокалцин, привеждайки го в състояние, в което е способен да свързва калция.

Много е важно детето да не страда от недостиг на нито от тези 2 нутриента, като за целта е важно получаването на необходимото количество от храната.

Но калцият и витамин К не са достатъчни, за да бъдат детските кости и зъби здрави, необходимо е детето да получава и витамин Д, което налага излагането му на слънчева светлина.

Развлекателна анатомия – как се формират детските кости и зъби
4.5 (89.3%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2015 23:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи