Разводите са пряко зависими от сезона – пикът е след летните почивки

Мария
Написана от Мария август 22, 2016 18:34

Разводите са пряко зависими от сезона – пикът е след летните почивки

Социолози от университета на Вашингтон разкриват, че разводите най-често се случват 2 пъти годишно – в периодите след зимните и летните почивки.

Пикът на разводите, изглежда е, след като приключат почивките на семейството през лятото и зимата.

Резултатите от изследването на асоциирания професор по социология Джули Разсол и на докторанта Вриан Серафини, че разводите може би се обуславят от вътрешния ритуален календар, който управлява поведението в семейството.

Двамата учени разкриват, че пикът на разводите е през месеците август и март – това са периодите, които следват летните и зимните семейни ваканции.

Професор Разсол споменава, че проблемните двойки може би гледат на ваканциите като време за заздравяване на отношенията, и най-вероятно вярват, че ако си прекарат прекрасно Коледа и Нова година или пък лятната им почивка е прекрасна, всичко ще се подреди и съвместният им живот ще се оправи.

В действителност обаче, както тези периоди на годината могат да бъдат емоционално зареждащи, така и доста стресиращи, и именно по време на стресовите моменти да излязат на показ и „пукнатините“ в брачните отношения.

Сезонният характер на разводите може да отразява разочарованието, което нещастните съпрузи изпитват по време на ваканцията, която се е състояла не така, както те са желали.

Новата учебна година може да повлияе на решението на развод на семейните двойки с деца

Хората са склонни да тръгват на почивка с повишени очаквания, без значение с какви разочарования са се сблъсквали през последните години, отбелязва още Разсол.

Може би този пик на разводите се дължи на еднаквата представа на повечето хора, че именно в тези периоди от годината има най-голям шанс да започнат отначало и нещата да им потръгнат.

Това е като един цикъл на оптимизъм, в известен смисъл.
Двойките може би правят съзнателен избор да подадат молба за развод през август, след семейната ваканция, и преди децата да са тръгнали отново на училище.

Професор Разсол и неговите колеги изследвали причината за скока на разводите през март. Като се има предвид, че е няколко месеца след зимните празници, как така все още има връзка между разводите и почивките?

Професорът предполага, че макар и съображенията за развод да са едни и същи през двата пикови периода – финансово положение, намиране на адвокат, повече смелост в посока само напред.

Тъй като през март идва пролетта, това може би тласка хората към едно ново начало. Повишеното количество дневна светлина, оправя настроението на хората, и ги тласка към решения, които са отлагали през зимните месеци.

При двойките с деца решението за развод може да е обусловено от предстоящото начало на учебната година.

Това изследване все пак от проведено в САЩ, и по-скоро отразява местните културни традиции на семействата, но по всичко изглежда, че резултатите от него могат да бъдат отнесени и към нашата страна.

И тук, както и в САЩ, повече семейни ваканции са през август, и ако двамата брачни партньори са имали проблеми в отношенията си преди това, те винаги отиват на почивка с надеждата, че може би стресът от ежедневието им е дошъл в повече, и на това се дължат проблемите им.

Но пък ако разочарованието надделее над хубавите моменти от почивката, тогава решението впоследствие е напълно логично.

Разводите са пряко зависими от сезона – пикът е след летните почивки
4.5 (90.13%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 22, 2016 18:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи