Редки вежди – топ 3 заболявания провокатори

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2018 14:36

Редки вежди – топ 3 заболявания провокатори

Акценти:

  • Авитаминоза - недостиг
  • Терапия - заместителна
  • Хипотиреоза - таблетки

Свързани:

Интересно, но понякога по състоянието на веждите може да се постави диагноза за определени заболявания, включително и анемия. Ако клепачите изглеждат неестетично, възможно е да е дошло време за посещение на козметик и на лекар.

Редки вежди – анемия

Редките изпадащи вежди могат да бъдат признак на заболяване като желязодефицитна анемия, което се характеризира с понижаване в кръвта на червените телца – еритроцити.

Освен останалите симптоми анемията често се проявява със забавен растеж и косопад.

Причината е, че за правилното съзряване на косата е необходима достатъчна концентрация в кръвта на желязо и на хранителни вещества. При дефицит на желязо в кръвта става по-малко наситен кислород – хипоксемия.

Диагнозата на заболяването се поставя с кръвни изследвания. За лечение на желязодефицитна анемия може да се назначи прием на железни препарати.

Също може да се наблегне на храни, богати на желязо – черен дроб, червено месо, което по-добре се усвоява от организма. Като допълнително средство може да се използва и хематоген, в състава на което присъства албумин.

Много смятат, че достъпното за усвояване желязо се съдържа в ябълките, сок от нар и затова други продукти е полезно да се ядат при желязодефицитна анемия.

1. Възпаление на кожата под веждите – екзема

Зачервяване на кожата в областта на клепачите, поява на мехурчета, изпълнени с течности, може да се сигнализира за алергичното заболяване – екзема.

Наред със зачервяването може да се прояви сърбеж на кожата, лющене, напукване, а понякога и ерозии. Заразяването с екзема на здрав човек от болен е невъзможен, тъй като няма вирусни и бактериални агенти.

Основна причина за възникване на заболяването  е наличието на алергична реакция към някакво вещество, което невинаги може да се установи.

Ако човек се сблъска с алерген, имунните клетки – лимфоцитите започват да се възбуждат, увреждайки кожата.

В структурата на кожата започва възпалителна реакция, и кожните клетки загиват.

Горният слой на кожата загива, и се появяват плоски трудно заздравяващи язвички, които се лющят.

Кожните проби – алергични тестове, се провеждат на здравите участъци на участъците на кожата. Най-често на ръцете, по-рядко на гърба.

Екземата изисква задължително лечение.

В противен случай е възможно присъединяване на някаква вторична инфекция – стрептококи и др. поява на пиодерми, внедряване на кожата на чужди коки, с всички нейни последствия.

В никакъв случай не трябва да се практикува самолечение, като проблемните участъци с народни средства.

2. Без косми на половината от клепачите – хипотиреоза

Косопад на клепачите е доста характерен симптом за хипотериоза – заболяването, проявяващо се с понижена функция на щитовидната жлеза. Напълно е възможно да има място излишък от тиреотропен хормон.

Тиреотропен хормон се образува в предния дял на хипофизата и оказва влияние на щитовидната жлеза. Ако жлезата не отделя достатъчно хормони, тиреотропният хормон се понижава в кръвта.

Отклонението от нормата може да сигнализира за нарушение на функциите на щитовидната жлеза.

За диагностика на заболяването следва да се обърнем към ендокринолог и да си направим изследване на кръвта за нивата на хормони на щитовидната жлеза.

Днес хипотиреозата се лекува ефективно. В този случай може да се провежда хормонална заместителна терапия – прием на хормони на щитовидната жлеза на таблетки.

3. Авитаминоза

Много хора при поява на определени проблеми в организма отдават това на недостиг на витамини. Но в съвремието авитаминози на практика не се срещат.

Редки вежди – топ 3 заболявания провокатори
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2018 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи