Рефлексен масаж – топ 7 ползи за здравето

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2018 16:51

Рефлексен масаж – топ 7 ползи за здравето

Акценти:

  • Инсулт - дишане
  • Безсъние - циркулация
  • Развитие - заболявания

Свързани:

Рефлексологията е известният метод на алтернативната медицина, при който с терапевтична цел се оказва натиск върху определени точки на различни участъци на тялото.

Същността процедурата е в стимулация на нервните окончания и предизвикване на рефлексите, регулиращи дейността на вътрешните органи.

Това активизира нервната система и позволява нормализиране на циркулацията на енергия из тялото.

В резултат проблемният участък на организма започва да функционира по-добре. Но рефлексотерапия не може да се използва като основна терапия, особено при лечение на сериозни заболявания.

По-скоро този метод може да помогне във възстановяване на естествения баланс на тялото и за омекотяване на основните симптоми.

Понижаване на кръвното налягане

По цял свят високо кръвно налягане е една от основните причини за развитие на такива смъртоносни заболявания като инсулт, сърдечен пристъп, сърдечна недостатъчност и остри заболявания на бъбреците.

Рефлексологичният масаж помага за нормализиране на кръвното налягане. За тази цел лекарят предизвиква рефлекси в областта на диафрагмата за отпускане на гръдния кош и за подобряване на дишането.

Стимулацията на нервните окончания на слънчевия сплит допълнително влияе на функцията на хипофизата, регулираща щитовидната жлеза.

Важно е да се обърне внимание на рефлексите на надбъбречните жлези, доколкото имат способност да регулират системата на кръвообращение.

Рефлексологът подобрява функцията на следните органи – бъбреци, черен дроб, сърце и бял дроб, и помагат за възстановяване на силите.

Намаляване на гаденето

Рефлексологията е ефективна за намаляване на признаците на гадене.

В световните онкологични центрове и клиники често се използва рефлексология като допълнителен метод за борба с пристъпите на гадене при онкоболни.

За тази цел се извършва рефлексологичен масаж на краката и на областта на стомаха.

Благодарение на това гаденето и повръщането намаляват, а функцията на храносмилателната система се нормализира. В едно от изследванията взели участие хора, страдащи от рак на млечната жлеза.

В продължение на 24 дни 4 пъти дневно получавали масаж – около 40 минути, от рефлексолог и в резултат забелязали намаляване на симптомите на гадене, повръщане и хронична умора.

Борба с безсънието

Безсънието се отнася към медицинските проблеми, които повлияват неблагоприятно на качеството на живот и увеличават шансовете за развитие на опасни заболявания.

Известни са случаи, когато масаж, базиран на рефлексологията, помагал за справяне с безсъние и подобрявал качеството на съня.

Специалистът въздейства на нервните окончания в областта на ръцете и краката, за да активизира жлезите за синтез на мелатонин. За спокойно дишане и отпускане на тялото, масажистът стимулира областта на диафрагмата и на гръдния кош.

Помощ при простуда

Тези, които бързо и често се простудяват, е полезно да укрепят имунитета с помощта на сеанси рефлексотерапия.

Установено е, че масажът с въздействие на определени нервни окончания, помага за справяне с такива признаци като хрема, запушване на носа, болка в гърлото, кашлица.

Един от прийомите на рефлексолозите можем да приложим и сами – стимулиране на възглавничките на големия пръст в продължение на 3-5 минути носи облекчение по време на пристъпите на кашлица и силно запушване на носа.

По оценка на повечето пациенти на рефлексолозите, симптомите на простуда след няколко сеанса масаж значително ще отслабнат.

Профилактика и лечение на простуда

Още едно предимство на тази алтернативна терапия – профилактика и лечение на безплодие както при жени, така и при мъже.

Рефлексен масаж – топ 7 ползи за здравето
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2018 16:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи