Регургитация при бебета – норма или патология

Мария
Написана от Мария септември 8, 2015 09:00

Регургитация при бебета – норма или патология

Акценти:

  • Регуртация - бебета
  • Специалист по педиатрия - съответно лечение
  • Рефлукс - новородени

Свързани:

Бебето ви често ли има рефлукс, а също се използва понятието регургитация? Как да разберете дали това е нормално или е симптом на заболяване на храносмилането? С помощта на настоящата статия ще успеете да се научите да различавате нормата от болестта?

Рефлуксът или регургитацията представлява неволево връщане на стомашното съдържимо в устната кухина на бебето. При кърмачетата това е нормално физиологично явление, но в някои случаи, ако е прекалено често, може да бъде признак за наличие на проблеми.

Според статистиката 80% от новородените до 6 месечна възраст изпитват гадене почти всеки ден. За да се разбере причината за рефлукса, всяка майка е необходимо да се научи да отличава нормата от опасността.

Защо бебето често връща изядената храна?

Причините за това явление съществуват много, но ние ще отделим 5-те най-основни:

• Твърде големи порции – рефлукс може да възникне, ако детето изяде много повече, отколкото стомахът му може да поеме. Повечето педиатри отбелязват, че основната причина за регургитацията е прехранването и храненето на бебето веднага щом поиска. В такива случаи регуртацията може да бъде като фонтан.

• Анатомично несъвършенство на стомаха на новородените – кардиалната част на стомаха, тоест тази, която се намира зад хранопровода в първите 6 месеца от живота е несъвършена.

При възрастните на границата между хранопровода и стомаха е разположен сфинктер, който не позволява на хранителните маси да проникват отново в хранопровода. При децата до половин година този сфинктер още не е развит.

• Перисталтика на червата – тъй като кърмата и смесите за хранене на бебетата са много течни, те много бързо достигат до червата. И веднага щом храната попадне в тях, възникват перисталтични движения, които водят до силно напрягане на дъното на стомаха. И налягането в него до такава степен се увеличава, че храната, която съдържа, се опитва да излезе навън.

• Колики при новородените – много често явление, поради което възниква и регуртацията. Дължи се на мехурчетата газ, оказващи натиск върху стените на стомаха и на тънките черва.

• Нервни разстройства – понякога при бебетата се наблюдава прекомерна активност на нервната система, което води до разтягане на стените на червата и в резултат до регургитация.

Ако бебето не наддава на килограми или теглото му се понижава

Ако детето има прекалено чести регургитации и същевременно теглото му се понижава, то това следва да се разгледа като тревожен симптом, изискващ консултация със специалист по педиатрия.

Най-честите причини за регургитация на фона на загуба на телесна маса са:

• Патологии в развитието на органите на храносмилането, които се срещат относително често. Неразвитата система на храносмилането може да има редица дефекти, които не позволяват на новороденото нормално да приема храната.

• Лактозна непоносимост – това състояние се развива при бебета, които страдат от недостиг на ензима лактаза, предназначен за разграждането на лактозата. Ако при лактозна непоносимост новороденото употребява мляко и млечни смеси, то това ще доведе до сериозни стомашно-чревни разстройства и като последствие – до регургитация.

• Инфекциозни заболявания – също могат да станат причина за връщане на хранителните маси в устната кухина на бебето.

Какво може да се направи?

На първо място естествено е необходимо да се обърнете към специалист по педиатрия за установяване на точните причини за честите регургитации. Ако причината е в някакви патологични процеси на храносмилателната система на бебето, то е необходимо и съответното лечение.

Регургитация при бебета – норма или патология
4.5 (90%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2015 09:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи