Регургитацията като защитна реакция на детския организъм

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 11:41

Регургитацията като защитна реакция на детския организъм

Акценти:

  • Регургитация - характер
  • Повръщане - регуртация - разлики
  • Регургитация - защитна реакция

Свързани:

Регургинацията за организма на малкото дете е физиологичен процес, който „изобразява“ особеностите в развитието на горните отдели на стомашно-чревния тракт при бебетата. Освен това регургитацията е защитна реакция на детския организъм срещу преяждане – излишъкът от храна се отделя навън.

Изсуканото от гърдата на майката мляко попада в стомаха – отделът на храносмилателната система, от който започват процесите на храносмилане. На входа му е разположен мускулен клапан – сфинктер, който пропуска храната в стомашно-чревния тракт и препятства нейното връщане и проникване в хранопровода.

При децата в ранна възраст този сфинктер не е развит, което е и една от причините, които предразполагат към регургитация. Стомахът при бебетата – през първите месеци от техния живот, е разположен почти хоризонтално, което води до рефлукс на стомашното съдържимо в хранопровода и по-нагоре – в устната кухина.

С растежа на детето и развитието на неговите моторни функции – умението да стои в седнало и в изправено положение, да ходи, стомахът му започва да възприема все по-вертикално положение, развива се физиологично стеснение на хранопровода и на неговите мускули – сфинктери, укрепват мускулните влакна, което като цяло способства за правилното придвижване на храната.

На пръв поглед, регуртацията като защитна реакция и повръщането са много сходни процеси. Как да разпознаете какво се случва всъщност с вашето дете? Регургитацията е пасивен процес, при която млякото самопроизволно прониква обратно в хранопровода, след това в устната кухина и изтича от нея.

А повръщането е активен процес, в който участват мускулите на горните отдели на стомашно-чревния тракт, тоест развива се развива процес обратен на перисталтиката – мускулните движения са в противоположната посока.

Чревното или стомашното съдържимо се изхвърлят под налягане, като попадат в устата или в кухината на носа. Можете да различите тези процеси като наблюдавате поведението на малкото дете, обема на съдържимото и тяхната консистенция.

Повръщането обикновено се предхожда от световъртеж и гадене – бебето пребледнява, става вяло, сънливо или точно обратното – неспокойно. Ако регургитацията е обикновено еднократна, то повръщането може да бъде на няколко етапа – на вълни.

Регургитацията се случва с нормално или пресечено мляко, а в повръщаното е възможно да присъстват жлъчка и други примеси със зелен цвят.

Обемът на регургитацията като защитна реакция може да се отличава в зависимост от количеството изсукано мляко и средно не надвишава 1-2 супени лъжици. За да се ориентирате в количествата, излейте на пелената на бебето 1 супена лъжица вода и сравнете петната по големина.

По характера на регуртацията може да се прави преценка за здравословното състояние на бебето. Ако всичко е нормално връщането на чревното съдържимо е в малко количество и по никакъв начин не се отразява на състоянието на малкото дете и не оказва влияние върху наддаването на тегло.

Редица патологични състояния е възможно да доведат до това регуртацията да стане обилна или до толкова честа, че пеленачето да не се наяжда и в резултат почти няма да наддава на тегло.

Дейността на всички органи и системи в нашия организъм е подчинена на централната нервна система. Повишеното налягане вътре в черепа е възможно да се отрази на характера на регуртациите, правейки ги чести и обилни.

Нарушаването на евакуацията в областта на изхода от стомаха също води до обемни регуртации и дори до повръщане.

Регургитацията като защитна реакция на детския организъм
4.6 (91.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 11:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи