Репичка

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 09:05

Репичка

Акценти:

  • Репичка
  • Състав
  • Съдържание на витамини
  • Полезни свойства

Свързани:

Репичка е кореноплодно растение, чиито кореноплоди се използват като храна, което се отглежда като зеленчук в много държави по света. Названието му на латински „radix“ в превод означава корен.

Кореноплодите са с диаметър до 3 см. и са покрити с тънка кожа, която най-често с червен, розов или бяло-розов цвят. Репичката е с леко пикантен вкус.

Този типичен вкус е обусловен от съдържанието в растението на синапено масло, което при натиск се преобразува в гликозид.
За родина на репичката се смята Централна Азия. Там този зеленчук е бил познат още от дълбока древност.

Репичката също е била популярна в Древна Япония, Древен Египет и в Древна Елада. В Древен Рим зимните сортове на този зеленчук били консумирани с мед, оцет и сол.

В Европа репички започнали да се отглеждат от 16-ти век. В края на 16-тото столетие кореноплодите на репичката били бели и имали форма на моркови.

Състав на кореноплодите на репичка

Репичката съдържа калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамини от група В, ниацин и аскорбинова киселина.
Този зеленчук съдържа тиамин, рибовлафин и витамин В3.

Специфично съединение придава на репичката особен вкус.

Полезни свойства

Салатите с репички притежават умерени жлъчегонни и диуретични свойства, възбуда апетита, спомага за по-добра чревна перисталтика и по-лесно освобождаване на чревното съдържание.

Сокът, получен от репички, подобрява храносмилането и обмяната на веществата и е особено полезен за хора, които страдат от затлъстяване подагра и диабет.

Употребата на репички нормализира тена на кожата на лицето и му по-придава по-свеж вид, подобрява сърдечната функция и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Благодарение на изобилието от растителни влакна този зеленчук снижава нивата на вредния холестерол в кръвта и спомага за извеждането на токсините от организма.

В репичките е установено наличието и на специфичните вещества фитонциди – един вид натурални антибиотици. И затова хората, които предпочитат по-горчиви храни, могат да избегнат простудни и възпалителни заболявания.

Следва да се отбележи, че листата на репичката съдържат не по-малко витамини и минерали от кореноплодите, ето защо те не трябва да се изхвърлят /листата/. Освен частта от растението, която е над земята, също се използва като храна.

В този зеленчук се съдържат вещества, които стабилизират нивата на глюкозата в кръвта. Затова лекарите препоръчват на хората, страдащи от диабет да консумират, колкото е възможно повече репички.

Американски учени от университета на щата Охайо са установили, че употребата на плодове, зеленчуци и кореноплоди с виолетов или червен цвят препятства развитието на рак на дебелото черво.

Противораковите свойства на екстрактите от различни храни с виолетов и червен цвят били тествани и въз основа на получените резултати учените достигнали до извода, че причината за този ефект се дължи на съдържащите в тях оцветяващи пигменти, наричани антоцианини.

Изследванията показват, че най-силна противоракова активност притежават екстрактите от лилава царевица, черната боровинка и аронията.

Било установено, че антоцианините в репичките и черният морков забавят растежа на раковите клетки с 50-80%, а пигментите на пурпурната царевица и аронията не само напълно преустановили растежа на злокачествените клетки, но и унищожавали 20% от тях, без да засягат нормалните и здравите.

Изследванията върху лабораторни мишки показват, че консумацията на храни с пурпурен цвят може да забави растежа на злокачествените образувания с над 70%, като по този начин имунната система на организма би могла да се справи с него.

Репичка
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 09:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи