Респираторна синцитална вирусна инфекция

Калина
Написана от Калина август 16, 2014 08:50

Респираторна синцитална вирусна инфекция

Акценти:

 • Респираторна синцитална вирусна инфекция
 • Какво представлява?
 • Как да се предпазим?
 • Какви са първите симптоми?

Свързани:

Какво е респираторна синцитиална вирусна инфекция?

Респираторна синцитиална вирусна инфекция – за краткост се нарича РСВИ, представлява състояние много наподобяващо на настинка, но протичаща с доста по-добре изявени симптоми. И като простудата тази вирусна инфекция е силно заразна и много разпространена. Повечето деца до 2-годишна възраст поне веднъж биват засегнати от инфекцията.

Респираторна синцитиална вирусна инфекция не е основателна причина за притеснение. Но може да доведе до пневмония или други проблеми при някои хора, особено при деца. Затова е важно да съблюдавате симптомите и да се консултирате с личния си лекар, ако забележите влошаването им.

Какви са симптомите?

При инфекция с РСВ вируса симптомите са същите като при тежко протичаща настинка например:

 • Кашлица;
 • Запушен или течащ нос;
 • Леко зачервено гърло;
 • Болки в ушите;
 • Леко повишена температура;

Бебетата с така вирусна инфекция могат също така да са:

 •  много слабо енергични – почти не се движат;
 • капризни и раздразнителни;
 • хранят се доста по-малко, отколкото обикновено;

Някои деца има и по-тежки симптоми като хрипове. Задължително се свържете с лекуващия ви лекар, ако детето ви има проблеми с дишането или хрипове.

От какво се причинява?

Респираторно синцитиален вирус /РСВ/ причинява инфекцията. Като простуден вирус, РСВ атакува носа, очите, гърлото и белите дробове. Той се разпространява при студено време по въздушно-капков път чрез слюнка и секрети, отделени от заразени при кашляне или кихане. Възможно е излагането на вируса да се осъществи и чрез споделяне на храни или напитки, които са заразени с вирус. Съществуват много щамове на РСВ вируса, затова тялото ви никога не може да си изгради имунитет срещу всички тях. Може да се заразявате многократно през целия си живот, дори и в един сезон да получите няколко пъти инфекции с вируса.

Лечение на респираторна синцитиална вирусна инфекция

Вирусната инфекция обикновено преминава от само себе си. За повечето хора лечението в домашна обстановка е всичко, което е необходимо. Ако детето ви е заразено с вируса и са се проявили симптоми:

 • Повдигайте главата на детето по-високо от тялото, подпрете го на по-висока възглавница, за да може да диша по-лесно и да спи.
 • Изсеквайте носа на бебето, ако то не може да диша достатъчно добре, за да се храни или да спи;
 • Можете да свалите температурата с парацетамол или ибупрофен. Никога не давайте аспирин на човек на по-малко от 20 години, тъй като това може да доведе до Синдром на Рей.
 • Когато заразеният с вируса е по-принцип в добро здравословно състояние, обикновено симптомите му отшумяват за около 1-2 седмици.
 • Вирусната инфекция може да стане причина за безпокойство, когато симптомите се изострят с времето или ако доведат до пневмония. Определени група хора са изложени на риск от развитие на усложнения:

–          Бебета под 6-месечна възраст особено тези родени по-рано /преждевременно/;

–          Хората със слаба или отслабена имунна система;

–          Хората със сърдечни или белодробни заболявания;

–          Възрастни над 65-годишна възраст;

В тези случаи понякога се налага хоспитализация. Затова е много важно да съблюдавате симптомите и ако има признаци, че те се влошават веднага потърсете лекарска помощ.

Как да се предпазим?

Много е трудно да се предпазите от излагането на вируса. Но можете да намалите значително вероятността от заразяване като поддържате отлична лична хигиена. Мийте често ръцете си и научете детето ви да прави същото. Лекарства за предотвратяване на инфекция с РСВ вируса могат да бъдат предписани на деца и бебета, поради опасността от развитието на тежки усложнения. В повечето случаи тези лекарства не възпират инфекцията, а само предпазват от изостряне на симптомите.

Респираторна синцитална вирусна инфекция
4.5 (89.72%) 72 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 16, 2014 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи