Рецидив на миома след оперативно премахване

Мария
Написана от Мария май 18, 2016 17:29

Рецидив на миома след оперативно премахване

Рецидив след миомектомия – с такова усложнение се сблъскват 12-30% от жените, на които им е премахвана оперативно миома. В рисковата група се намират пациенти в репродуктивна възраст и в период на менопауза.

Профилактичните мероприятия, позволяващи изключването на рецидив след миомектомия, не съществува. Лекарите препоръчват прегледи да се правят не по-рядко от веднъж на тримесечие.

Рецидив след миомектомия – причини

Отнася се към хормонозависимите заболявания, образуванието се появява в резултат на неконтролируемо деление на клетките, предизвикано от нарушение на хормоналния фон.

За това свидетелства наличието в него на рецепторите към полови хормони.

Най-често рецидивира в репродуктивна възраст, когато концентрацията на естроген в кръвта е висока. Също в рисковата група са хора, приемащи съдържащи естроген препарати, в периода на менопауза.

Рецидив след емболизация – неоперативна миомектомия

Това е най-щадящата методика. Днес се смята за най-добра алтернатива на хирургическото изрязване и се назначава, когато по медицински показания премахването по друг начин е невъзможно.

Процедурата се състои в прекъсване на кръвния поток към образуванието, след което тъканта загива в рамките на 2-3 часа.

За механично запушване се използват емболи – малки сфери, които се въвеждат в кръвоносните съдове чрез катетър, вкаран в артерията. Рецидивът след подобна интервенция настъпва в 20% от случаите в рамките на 1.5-2 години.

Рецидивът след хистероскопска миомектомия

Подобна операция предполага достъп до патологията чрез влагалището. И никакви разрези не се правят, а всички инструменти се въвеждат чрез гинекологичен разширител.

Изрязването се извършва с резектоскоп – специален електрохирургичен прибор със сменящи се накрайници – режещи инструменти, скалпел, електроди и изпарители.

Оперативната хистероскопия се назначава при новообразувания, израстващи в лумена на органа и локализиращи се в подлигавичния слой.

В списъка с усложнения, възникващи в резултат на операцията влизат:

• Кръвотечения;
• Механични увреждания;
• Херния на коремната стена;
• Рецидив след миомектомия – до 30%;
• Белези и сраствания;

Рецидив след лапароскопска миомектомия

Образуванията, разположени на задната и предната стена на матката, прорастващи дълбоко от нейната тъкан с диаметър не повече от 5 см, се отстраняват лапароскопски.

Названието си манипулацията получава от думата „лапарскоп“. Това е специално оборудване, което се въвежда чрез троакари – кухи тръбички.

За хирургично лечение са достатъчни три микроразреза – в пъпа и ниско в корема. През долните се въвежда хирургичния инструмент.

Интервенцията се отличава с минимални разрези и ускорен период на възстановяване. Рецидивът след миомектомия варира от 10 до 20%.

Абдоминална миомектомия – рецидив

След такава интервенция настъпва в 27% от случаите.

Подобна интервенция се практикува не особено често и основните показания за нейното провеждане са големи размери на образуванията, дълбокото врастване, наличие на множество възли.
Манипулацията предполага разрязване на коремната кухина и матката и с поставяне на шевове.

Освен рецидив след миомектомия възникват и други усложнения:

• Кръвотечения, болки, сраствания;
• Възпаление, нарушение на репродуктивната функция, инфекции;

Без значение вида на интервенцията е необходимо наблюдение от гинеколог, своевременно трябва да се правят изследвания за хормоните, трябва да се преминава диагностична хистероскопия с цел установяване на определени промени, възникващи на повърхността на маточната лигавица.

Разбира след премахването на миомата трябва да се спазват определени правила за хранене, както и да се поддържа физическа активност, така рискът от рецидив ще бъде много по-малък.

Рецидив на миома след оперативно премахване
4.5 (89.12%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 18, 2016 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи