Рецидивиращ бронхит – предразполагащи фактори, симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2018 20:04

Рецидивиращ бронхит – предразполагащи фактори, симптоми и лечение

Акценти:

 • Храчки - отделяне
 • Почистване - средства
 • Температурен режим - влажност

Свързани:

Рецидивиращ бронхит е често повтарящо се, 3 и повече пъти в годината, и продължително протичащо възпаление на лигавицата на бронхите.

Това състояние се съпровожда с повишаване на температурата до субфебрилни стойности, влажна кашлица, общо неразположение, а понякога и бронхоспазъм.

На фона на тези нарушения в структурата на бронхите все още не възникват необратими изменения.

Но при липсата на терапията заболяването се трансформира в хроничен бронхит и води до развитие на структурни увреждания на бронхиалните стени.

Според наблюдения на специалисти най-често рецидивиращ бронхит се развива при деца – обикновено в предучилищна възраст. Открива се на деца на 4-6 години и обикновено дебютира на възраст 2-3 години.

По данни на статистиката честотата на това заболяване при деца, страдащи от патологии на дихателната система, заема второ място – след бронхиална астма и алергичен бронхит.

Честотата на възникване на рецидивиращ бронхит се понижава с достигане на пубертета. При липса на лечение в зряла възраст болестта вече протича като рецидивиращ бронхит, който се съпровожда с необратими изменения в структурата на бронхиалните стени и се характеризира с периодични обостряния.

Защо възниква това заболяване? Какви фактори предразполагат към развитието на рецидивиращ бронхит? С какви симптоми се проявява? Какви методи за диагностика и лечение се прилагат?

Причини

Предразположеност към развитие на рецидивиращ бронхит възниква при заболеваемост от следните заболявания:

 • Честите бронхити на фона на остри вирусни инфекции, парагрип, грип, респираторно-синцитиална, микоплазмена, риновирусна, хламидийна или бактериална инфекция;
 • Прекарана туберкулоза, коклюш, пневмония;

Най-голяма вероятност от развитие на разглежданата в тази статия форма на заболяването се наблюдава сред често боледуващи деца.

Предполага се, че сред причините за развитие на рецидивиращ бронхит са способни следните фактори:

 • Възраст – при деца и предучилищна възраст структурите на бронхите и състоянието на имунната система все още остават незрели, по-склонни са към алергични процеси и чести хронични патологии на лимфната тъкан;
 • Наличие на хронични огнища на възпаление в дихателните органи;
 • Предизвикващи заразяване хронични огнища на инфекции;
 • Перинатални патологии;
 • Аномалии на конституцията;
 • Чужди тела в дихателните пътища;
 • Аспирационен синдром;
 • Муковисцидоза;
 • Хиповитаминоза;
 • Хипотрофия;
 • Рахит;

Симптоми

Обострянията на рецидивиращ бронхит обикновено са по 3-4 пъти годишно и с продължителност около 2-3 седмици. Най-често възникват на фона на остри вирусни инфекции, и проявлението на симптомите е по-слабо, отколкото при остър бронхит.

Заради обостряне на рецидивиращ бронхит при болния възниква субфебрилна треска – 37-37.5 градуса, запушен нос, болка и зачервяване на гърлото, и в някои случаи главоболие. Продължителността на треската обикновено е не повече от 2-4 дни.

След 3-6 дни на фона на характерни за остри вирусни инфекции симптоми се появява кашлица.

Първоначално е суха и болезнена, а след известно време става влажна и груба. Понякога е на пристъпи и се съпровожда с отделяне на храчки от слузест и слузесто-гноен характер. Постепенно става доминиращ симптом и може да се предизвика от физическа активност.

Лечение

Лечението на рецидивиращ бронхит може да се извършва с амбулаторни условия.

По време на рецидива на болния се препоръчва да спазва покой и да се придържа към постелен режим, да приема достатъчен обем течности.

В помещението трябва да се прави мокро почистване и да се спазва оптимален температурен режим от около 18-20 градуса и влажност 60%.

Изписват се средства, които подпомагат отделянето на храчките – муколитици.

Рецидивиращ бронхит – предразполагащи фактори, симптоми и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2018 20:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи