Ревматизъм – защо е опасен за сърцето

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2018 11:57

Ревматизъм – защо е опасен за сърцето

Акценти:

  • Болка - мигрираща
  • Дискомфорт - период
  • Състояние - подобряване

Свързани:

Ревматизъм е система от възпалителни заболявания на съединителната тъкан.

Патологичният процес засяга ставите, води до болести на сърцето. И ако ставните увреждания се съпровождат с достатъчно активна симптоматика, то сърдечните минават или безсимптомно, или с минимални клинични проявления.

Именно това затруднява диагностиката на ревматичните заболявания на сърцето.

Възбудител на инфекцията – стрептокок

Ревматизмът на практика никога не възниква от само себе си. В повечето случаи неговото развитие предизвиква вече прекарана остра инфекция на горните дихателни пътища, възбудител на които е стрептокока от група А – ангина, фарингит, скарлатина.

Но ревматичните увреждания се развиват не при всеки болен, заболял от стрептококова инфекция. Втори фактор е отключващият се патологичен процес, става хиперимунна реакция на организма.

В този случай имунната система нанася удар не само по чуждите агенти, но и по собствените клетки. Мишена става миокарда.

Не на последно място е ролята на наследствената предразположеност – ревматизъм често застига членовете на едно семейство.

Затова ако на роднини е поставена такава диагноза, то след, например, ангина, болният е желателно да получи консултация от кардиолог и да мине допълнителни изследвания.

Ревматизъм или ревматична треска

С отчитане на връзката на ревматизъм със стрептококова инфекция днес в международната практика се използва терминът „ревматична треска”. Подразделя се на остра и повторна форма.

Острата ревматична треска по-често се развива при деца и тийнейджъри на възраст от 7 до 15 години.

За това способства високото разпространение на възпалително-инфекциозни заболявания на носоглътката сред ученици, предизвикани от стрептококи от група А.

Болестта се завръща при хора от всякакви възрасти, особено ако по-рано са прекарали ревматизъм, предизвикващ хронични заболявания на сърцето – пороци и ревмокардит.

Заболеваемостта от ревматична треска в икономически развитите рязко се понижава.

Ревматичен полиартрит

Ревматизмът засяга големите и средни съдове – колене, рамене. Едновременно се съпровожда с ревматични заболявания на сърцето. Но се случва, че се развива като единствено усложнение на инфекцията. Полиартритът е с остро изразени симптоми обикновено се проявява след няколко дни тонзилит или фарингит.

Острото възпаление на ставите се съпровожда с повишение на телесната температура, до 39-40 градуса.

Болковият синдром е толкова силен, че напълно обездвижва ставите. Може да се прояви мигрираща болка – артралгия с различна интензивност, възникнала първо при едните и след това при другите стави.

Ревматична хорея

Ревматичната инфекция нанася удар с още едно усложнение от неврологичен характер – хорея. В най-голяма степен към са предразположени девойки в пубертета.

В резултат на въздействията на стрептокок и формиране на неспецифичен автоимунен отговор протича борба с антителата в главния мозък. Възпалението и нарушението на функционирането на главния мозък, което се проявява със симптоми:

  • Мускулна хипотония до имитация на парализа;
  • Неконтролируеми движения, жестове, гримаси;
  • Психоемоционални и когнитивни нарушения;

Хореята в повечето случаи се съчетава с ревматични заболявания на сърцето и полиартрит, но също може да дебютира като единствено проявление на ревматизма.

Ревматични заболявания на сърцето

Усложненията от страна на сърцето при ревматична треска трудно се откриват, поради няколко причини. Първо, често имат слабо изразен и хроничен характер.

Пациентът не бърза за лекар, тъй като периодът на дискомфорт се сменя с подобряване на състоянието. Второ развива се около 1.5 месеца след прекараното заболяване на носоглътката.

Често късните симптоми се възприемат от болните като завръщане на заболяването.

Ревматизъм – защо е опасен за сърцето
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2018 11:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи