Рибата съдържа вещества, които буквално унищожават имунната ни система

Мария
Написана от Мария април 19, 2016 18:01

Рибата съдържа вещества, които буквално унищожават имунната ни система

Акценти:

  • Риба - токсични съединения
  • Химичен елемент - опасност
  • Евентуални вреди - нарушаване

Свързани:

Вече няколко десетилетия ни заливат с информация колко полезно е да ядем риба и дори, ако в ранна възраст не караме децата да се хранят с риба е възможно да изостанат в умственото си развитие от своите връстници.

Но се оказва, че консумацията на риба, особено в по-големи количества, може да навреди на здравето.

Американски учени изследвали тъкани от риба и установили в тях компоненти, които неблагоприятно въздействат на имунната система на човека, способствайки за понижаване на нивото на защита.

Учените съобщават за постоянни органични замърсители. Те попадат в тъканите на някои животни, обитаващи морската вода.

Тези вещества заедно с рибата, която употребяваме, е възможно да проникнат в човешкия организъм и да нарушат естествения процес за борба с токсините.

Според резултатите от проучването постоянните и устойчиви съединения на органичнита замърсители оказват влияние на жизнено важният белтък с название Р-гликопротеин.

Съдържа се в човешкия организъм и способства за неговата защита от вредни токсични вещества, като не позволява на тези съединения да проникват вътре в клетките.

Освен това белтъкът оказва съпротивление едновременно на няколко токсини. Изследователите отдавна подозират, че органичните замърсители минават покрай белтъка, като достигат до клетките и нарушават нормалната функция на цели органи и системи.

На свой ред авторът на научния труд Амро Хамдум съвместно с учени Скрипския океанографски институт установил, че замърсителите не заобикалят белтъка, а точно обратното – взаимодействат си с него.

Оказало се, че те могат да се прикрепят към този необходим за защита на организма компонент. В резултат тези белтъци загубват защитните си свойства и позволяват на токсините да достигат и да се натрупват в клетките.

В рамките на проучването учените-океанолози открили в мускулните тъкани на 8 вида риба тон голямо количество замърсители, сред които остатъци от пестициди, огнеупорни материали и хладилни агенти, а също и отпадни вещества от нефтохимическата промишленост.

Амро Хамдум разказва, че хората, които употребяват такава риба нанасят среда на здравето си – когато се храним с някои видове риба, понижаваме ефективността на най-важната защитна система на нашия организъм. Това се отнася не само за хората, но и за морските обитатели.

Според автора на проучването неблагоприятно въздействие на рибата върху организма зависи и от възрастта на човека. Така например, в групата на най-голям риск попадат новородените. Причината за това е, че замърсителите могат да достигнат до майчиното мляко.

В риск са също и децата и в първите 6 месеца, тъй като през този период в дебелото черво на бебетата се съдържа много малко количество от белтъка P-гликопротеин.

Освен органичните замърсители повечето големи риби, сред които и най-употребяваната у нас скумрия, натрупват значителни количества живак, които макар и да не са опасни за човека, тъй като този химичен елемент се съдържа почти навсякъде в околната среда, все пак заедно с другите остатъчни вещества оказват неблагоприятно влияние върху състоянието на имунната система.

Успокоителен факт е, че ако консумираме риба по веднъж най-много 2 пъти седмично ползите ще надвишават евентуалните вреди, затова от екипа на Lechenie.bg по-скоро не ви съветваме да изключвате напълно рибата от менюто си, но за предпочитане е дребната риба, като например копърката, тъй като и Черно море е сравнително по-чисто от Средиземно, където основно се улавя риба тон.

Рибата съдържа вещества, които буквално унищожават имунната ни система
4.4 (88.33%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 19, 2016 18:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи