Качествената риба обогатява организма с белтъчини, полезни мононенаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, а също и минерални вещества.

За съжаление, днес заради силно замърсяване на околната среда, кризата в отрасъла и развитото бракониерство много видове риби съдържат опасни вещества:

• Промишлени химикали;
• Токсини;
• Пестициди;
• Заразени са с паразити;

Какви морски обитатели завинаги трябва да се изключат от менюто, а какви могат да се употребяват след редовна проверка?

1. Северен морски костур

Тази риба обитава северните части на Тихия океан.

Характеризира се с високо съдържание на живак, който се натрупва в организма и може да доведе до тежко отравяне.

Възрастен човек може да яде такава риба не по-често от 2 пъти месечно, а бременните жени и децата е по-добре да не опитват.

Факт!

Основната причина за замърсяване на околната среда с живак, който впоследствие попада в морските дарове и по веригата в човешкия организъм, е съвременната индустрия.

Освобождаването на живак в атмосферата се осъществява при изгаряне на въглища за производство на електроенергия, при изгаряне на изкопаемо гориво – нефт и природен газ.

Живак се използва при производството на термометри, лампи и превключватели, и при неспазване на правилата за утилизация попада в околната среда.

Изследванията показват, че нивата на живака са толкова по-високи, колкото по-далеч в хранителната верига се намира рибата.

Рибата, която се храни с планктон, съдържа по-малко живак, от по-големите екземпляри, които се хранят с по-малки риби.

2. Риба-меч

Тази голяма риба е ценен риболовен обект.

Мекият вкус и на практика пълната липса на кости, я правят желана за шеф-готвачите на най-добрите ресторанти в света.

Често те сервират тази риба в суров вид, като просто я нарязват на тънки ленти и я гарнират с лимон.

И това е най-голямата опасност.

Рибата-меч съдържа голяма концентрация на живак, дори в сравнение с по-големите екземпляри на другите видове.

Освен това, в нея се съдържа силен невротоксин – метилживак.

Това вещество лесно прониква през плацентата на бременните и уврежда нервната система на все още нероденото дете.

Факт!

Изследване, проведено в Сан Франсиско, с участието на 123 доброволци показало, че по-високи концентрации на живак при тези, които употребявали риба-меч.

Освен това, концентрацията на живак в организма превишавала максималните допустими стойности, определени от Националната академия на науките на САЩ.

3. Акула

Фондът за защита на околната среда, САЩ, не препоръчва яденето на месото на тази хищна риба, поради високо съдържание на живак.

Освен това популацията на акули сега е на безпрецедентно ниски нива, в резултат на действията на бракониерите.

Учените са пресметнали, че приблизително половината загиват при улов на други риби.

Факт!

Някои видове риби, включително и белите акули, могат да повишат температурата на собственото си тяло. Това им помага да ловуват и в студена вода.

4. Атлантическа риба тон

Неотдавнашно изследване, проведено от изданието Ню-Йорк Таймс, показало, че съдържанието на живак в тялото на светлосинята риба тон е значително по-високо, отколкото при другите видове риба тон.

И на този факт засега не е намерено обяснение. Като алтернатива се препоръчва дивата сьомга от водите на Аляска.

5. Тилапия

Този вид риба е равнодушна към условията на средата – както към качеството на водата, така и към температурния режим.

Непретенциозна и издържа на всякакви експерименти.

Цената на рибата е минимална, което я прави много търсена по пазарите.

Въпреки това лекарите не поддържат оптимизма на потребителите относно ценността на тази риба, тъй като обитава силно замърсени води.