Риган

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 15:29

Риган

Акценти:

  • Риган
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Риганът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Устноцветни, с височина до 90 см., със силно разклонено коренище. Има приятен мирис, напомнящ на мащерка.

Коренището на растението е кафяво на цвят, стъблото му е изправено с малки власинки. Листата на ригана са продълговато-яйцевидни и тъмнозелени с полупрозрачни възелчета.

Цветовете му са малки, ароматни, червеникаво-лилави или розово лилави.
Плодовете на ригана представляват от четири голи, кафяви или по-тъмни ореховидни ядки, разположени в чашка.

Това растение цъфти юли-август, а плодовете му узряват в края на август, началото на септември. Размножаването е чрез семената или по вегетативен начин.

Риганът е широко разпространен в цяла Източна Европа, расте обикновено на групи от по няколко растения на песъчливи и глинести сухи почви и на влажни в иглолистните и смесени гори.

Хранителна стойност на 100 грама риган

• Белтъчини – 1.5 грама;
• Мазнини – 0 грама;
• Въглехидрати – 5 грама;
• Минерални соли – 1 грам;
• Вода – 90 грама;
• Калоричност – 27 килокалории;

Тъй като енергийната стойност на 100 грама риган е 25 килокалории, а на чая от него 27 килокалории, то той се принадлежи към групата на диетичните храни и е показен за всички, включително и за тези, страдащи от наднормено тегло.

Полезни свойства

Риганът съдържа етерично масло /0.5-1%/, в състава на което влиза фенол, тимол и неговия изомер карвакрол и трициклични сескитерпени, дъбилни вещества, пигменти, аскорбинова киселина – в 166 мг в цветовете, в листата 565 мг и в стъблата 58 мг.

Тази подправка притежава висока антибактериална активност, действа успокояващо на централната нервна система, нормализира функцията на стомашно-чревния тракт и засилва чревната перисталтика, също така оказва жлъчегонен, противовъзпалителен и пикочогонен ефект.

Лекарствени средства, съдържащи риган назначават при невроза, истерия, безсъние, епилепсия, хипертония, атеросклероза, при невротични оплаквания в периода на климактериума, при спазми на стомаха и червата, при чревна атония, хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, както и при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

В България надземната част от ригана, събрана в период на цъфтеж, се препоръчва при спазми на стомаха и на червата, при нервно напрежение, болезнени менструации, при повишена полова възбудимост, а също и при заболявания на черния дроб и при жълтеница. Силният чай от риган предизвиква обилно потоотделяне.

Като билка риганът намира приложение при екзема и се използва като се добавя във водата във ваната, а също и при промивки на рани /100 грама от растението в суров вид се слага в 2 литра вода и получената смес се прибавя във водата във ваната./

При бронхит, пневмония, бронхиектазия, бронхиална астма е подходящ като отлично потогонно и отхрачващо средство, водната настойка от риган. Препоръчва се също да се пие при епилепсия в продължение на 3 години.

В народната медицина като билка риганът се прилага при простудни заболявания, ангина, кашлица, туберколоза, гръдна жаба, хипертония, диатеза, при заболявания на стомаха и червата.

Настоят от риган се използва като средство, което се добавя във водата във ваната при рахит, скрофулоза, сърбящи обриви, циреи и други кожни заболявания.

Противопоказания

Риганът е силно непрепоръчителен при бременност, тъй като предизвиква маточни спазми, а това може да стане причина за спонтанен аборт. Прекомерната редовна употреба на чай от риган от може да доведе до импотентност.

Риган
4.6 (91.58%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 15:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи