Рикошет по сърцето – ето кои лекарства са най-опасни за мотора на тялото

Мария
Написана от Мария юли 14, 2016 14:52

Рикошет по сърцето – ето кои лекарства са най-опасни за мотора на тялото

Акценти:

  • Сърце - влияние на препарати
  • Мускулни клетки - миорелаксанти
  • Гликозиди - сърдечни

Свързани:

Повечето лекарствени средства влияят на сърцето. Но това не са само тези препарати, които са създадени за лечение на различни кардиологични заболявания.

Съществува голям списък с лекарства, за които действието върху сърцето е един от страничните или нежеланите ефекти.

Какво трябва да знаете за влиянието на различните препарати върху най-важния орган на тялото на човека?

Всички лекарства условно могат да се разделят на препарати със системно и локално действие. Това деление е принципно важно, тъй като едно и също лекарство в различни ситуации оказва различни странични ефекти, включително и на сърцето.

Препаратите със системно действие след попадането си в организма достигат кръвния поток и се разпространяват към всички органи и тъкани.

Целта на такива лекарства е терапията на определено заболяване, но като се отчете фактът, че се намират в кръвта и проникват навсякъде, то не е изключено, да въздействат невинаги положително.

Към такива препарати могат да се отнесат различни парентерални форми – разтвори за вътревенозно, вътремускулно въвеждане, и всички те попадат в организма през устата – таблетки, суспензии, сиропи и др. Принципно, може да се каже, че са болшинство.

Например, на фона на лечението опасността от прекъсване на бременността с препарата Гинипрал много често се наблюдава изразено сърцебиене, понякога се повишава артериалното налягане, появяват се болки в областта на сърцето, рядко, но е възможно и развитие на аритмия.

Това се случва, защото в матката, сърцето и кръвоносните съдове има аналогични рецептори и препаратът въздейства на всеки от тях, без да подбира. И такива примери са много.

Влияят ли на сърцето препаратите с местно действие

Лекарствата с такова действие не проникват в кръвния поток, а действат локално. От гледна точка на развитието на странични ефекти са по-безопасни, тъй като въздействат само там, където са необходими.

И съществуват най-често под формата на мазила, гелове, спрейове за нанасяне върху кожата, под формата на инхалации за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, бронхити и др.

Например, стероидните хормони, които се използват за основна терапия за бронхиална астма под формата на инхалации – беклометазон, будесонид и др., действат изключително на клетките на повърхността на бронхите.

В този случай плашещата дума стероиди се оказва напълно безопасна от гледна точка на страничните ефекти.

Същевременно, ако астмата е излязла извън контрол, то лекарят може да назначи същите хормони, но вече под формата на таблетки или инжекции.

В този случай е възможно развитие на редица сериозни усложнения от страна на всички органи, тъй като такива препарати вече действат на целия организъм.

Кои препарати обаче са най-опасни за сърцето?

Най-опасни са тези лекарства, които могат да предизвикат спиране на сърцето. Тъй като принципно нищо по-лошо не може да му се случи на човек.

Такива препарати не са много, за щастие, но все пак съществуват. Спиране на сърцето, например, могат да предизвикат сърдечните гликозиди – дикогсин, дигитоксин, строфантин, които се използват за лечение на аритмии.

Затова в никакъв случай не трябва, дори и да си помисляте да приемате подобни препарати, без да са ви назначени от лекар.

Сърцето е мускул, затова и всеки препарат, който влияе на мускулната тъкан, ще може да влияе и на нашия мотор.

Има група препарати, наричани миорелаксанти, които отпускат миоцитите – мускулните клетки.

Рикошет по сърцето – ето кои лекарства са най-опасни за мотора на тялото
4.5 (89.12%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 14, 2016 14:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи