Рио 2016 – защо забраниха на спортистите да потапят главата във водата

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 02:29

Рио 2016 – защо забраниха на спортистите да потапят главата във водата

Акценти:

  • Хепатит А - фекални води
  • Астровирус - разпространение
  • ХИВ - подобни симптоми

Свързани:

Обявиха водите на Рио за изключително опасни.

Само няколко дни преди откриването на олимпийските игри в Рио-де-Жанейро учените изненадаха спортистите и всички гости на Бразилия, вече започнали да се подготвят за отпътуване към мястото на провеждане на състезанията от всички краища на света.

Изследване, което се провеждало през последните 16 месеца, показало, че водите на Рио са едни от най-замърсените на планетата, те буквално изобилстват от опасни вируси и бактерии в резултат на вливането в тях на градските отпадни води.

За това в рисковата група се оказват не само около 1400 спортисти по водни спортове, но и множество туристи, които непременно ще поискат да се насладят на слънцето и „нежните“ води на известните плажове Ипанема и Копакабана.

Изследването, проведено по поръчка на световна информационна агенция, открило устойчиво и опасно високо превишение на пределно допустимите концентрации на вируси в местата за провеждане на олимпийските и параолимпийските състезания, което между впрочем вече отдавна предизвиква тревога сред отборите, участващи във водните състезания.

Във времената на всички тези открития експертът в областта на биомедицина Валери Харвурд дава на всички спортисти и отпочиващи в Рио кратък съвет – „Не потапяйте главата във водата“

Най-замърсени се оказали Лагуна Родриго-де-Фрейтас или просто Лагуна, разположена в южната зона на Рио Де Жанейро. Пробите, взети от Лагуна през март 2015 г, показали концентрация от 1.73 милиарда аденовируси в литър. Към юни тази година водата станала малко по-чиста, в нея се откривали „само“ 248 милиона аденовируса на литър.

За сравнение – американските власти бият тревога, когато концентрацията на вирусите до бреговете на Калифорния се измерва с хиляди вируси на литър. Въпреки усилията по предотвратяване на изливането на градските канали в Марина да Глория, нейните води остават недопустимо замърсени.

Ако през март 2015 г показалите са били 26 милиона аденовируси на литър, то днес те са се увеличи до 37 милиона.
Първото подобно изследване, публикувано преди повече от година, показва, че нивото на замърсяване на водите в Рио с 1.7 милиона пъти превишава нормите, приети за водоемите на Европа и САЩ.

При такива концентрации плувецът или атлетът случайно погълнал само 2-3 чаени лъжички вода, почти 100% ще бъде инфектиран с вируси, предизвикващи проблеми със стомаха или дишането, в най-лошия случай – проблеми със сърцето и мозъка, в зависимост от индивидуалните особености и имунитета на организма.

След публикациите на първото изследване спортистите започнали да вземат превантивни мерки, състоящи се в превантивен прием на антибиотици, дезинфекциране на греблата и използване на пластмасови костюми и ръкавици, за да се сведе до минимум контактът с вода.

До какво може да доведе потапянето на главата или случайното поглъщане на толкова замърсени води?

• Аденовируси – сред тях най-известни са тези, предизвикващи остри респираторни заболявания, гастроентерит, възпаление на стомаха;
• Норовируси – най-често предизвикват стомашно-чревни заболявания, съпровождащи се с диария и повръщане;
• Ротавируси – особено опасни за деца, предизвикват силна диария, повръщане и треска;
• Хепатит А – инфекциозно заболяване на черния дроб, което отлично се предава чрез фекалните отпадни води по целия свят;
• Астровирус – не толкова разпространен, но не по-малко опасен за деца до 2 години;
• Вибрионни инфекции – предизвикват се от бактерии, живеещи в топлите крайбрежни води, като предизвикват диария, повръщане и коремна болка до 8 дни, могат да замърсят и морските дарове;
• Криптоспиридоза – паразитно заболяване, предизвиквано от протозои от типа Апикомплекс. Предизвиква симптоми, подобни на ХИВ.

Рио 2016 – защо забраниха на спортистите да потапят главата във водата
4.5 (89.49%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 02:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи