Какви са рисковете при раждане след 40-годишна възраст

Калина
Написана от Калина юли 15, 2015 22:41

Какви са рисковете при раждане след  40-годишна възраст

Акценти:

  • Какви са рисковете при раждане след 40-годишна възраст?
  • На колко години е най-възрастната родилка?
  • Какви опасности крие късното раждане?

Свързани:

Знаете ли какви са потенциалните рискове от опитите да забременеете и родите след 40-годишна възраст?

След години на борба и повтарящи се спонтанни аборти и лечения, включително оплождане ин витро, Джоана Броуди е развълнувана, когато най-накрая забременява без медицинска намеса на възраст от 43 години, въпреки здравословния риск, свързан със зачеването след 40-годишна възраст.

Два дни след завръщането си у дома от болницата, след раждането на дъщеря си, тя се събужда, чувствайки недостиг на въздух. Тя споделя, че е изпаднала в пристъп на паника, понеже не е имало кой да се грижи за двете й деца.

На следващия ден, когато отново не е в състояние да си поеме дъх след изкачване по стълбите, отива в спешното отделение. Лекарите установяват, че дробовете й са пълни с течност, след раждането, състояние наречено кардиомиопатия, което е фатално и нанася щети до сърцето, което води до отслабване на сърдечния мускул затруднение при изпомпването на кръв. Това се случва при около 1 на всеки 1 300 случая, най-често засяга по-възрастните жени, особено тези, като Броуди, които са над 40-годишна възраст.

Броят на жените, които раждат през 40-те и 50-те години достига рекордни нива, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. През 2007 г. 105 071 жени на възраст 40-44 са родили, тази година са регистрирани рекорден брой раждания от 1968 г. насам. Раждаемостта за жените на възраст между 45-54 е 7349, което представлява увеличение с 5% само за една година.

„Цифрите се увеличават през последните две десетилетия, като изследванията показват, че по-възрастните жени са в състояние да износят и родят бебета си безопасно“, казва Марк Сауер, шеф на репродуктивна ендокринология към Медицинския център на Колумбийския университет и водещ изследовател в тази област.

Няма официални данни, че жените над 54 успешно зачеват благодарение на донорски яйцеклетки, макар че е имало изобилие от репортажи на жени в края на 50-те и началото на 60-те години. Най-възрастната майка в света е на 70 години. Казва се Омкари Пануар и е от Индия. Тя ражда близнаци, чрез цезарово сечение през 2008 г.

В Съединените щати през 2007 г. 60-годишна жена поставя рекорд за най-възрастната жена в страната, която ражда близнаци.

Експертите са загрижени за опасността от поява на здравословни проблеми при майките, които варират от сърдечни усложнения до по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

По-възрастните жени са изложени на риск от потенциално смъртоносни усложнения. Проучване през 2002 г., на Университета в Южна Калифорния, установява, че 26% от жените на възраст 50-54 г., страдат от прееклампсия (състояние, застрашаващо живота, което се характеризира с високо кръвно налягане), а 13% са развили гестационен диабет (временна форма на диабет, което се случва по време на бременност). Постепенно този брой нараства до 60% и 40%, при жените над 55-годишна възраст.

Рискът от рак на гърдата също не е за подценяване. Експертите предполагат, че лечението на фертилитета може да има връзка с появата на рак на гърдата, подобен е случая на Елизабет Едуардс, която ражда две деца на възраст 48 и 50 г. Четири години по-късно, през 2004 г. когато тя достига 55 г., е диагностицирана с рак на гърдата във втора фаза. През 2007 г. тя разкрива, че онкологичното й заболяване рецидивира, но този път в етап IV.

Какви са рисковете при раждане след 40-годишна възраст
4.5 (90%) 62 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 15, 2015 22:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Най-четени публикации