Робот с човешки мозък скоро може да стане реалност

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 08:06

Робот с човешки мозък скоро може да стане реалност

Американски учени използват човешки мозък, отгледан в лабораторни условия, за изследване на механизма на възникване на аутизма, шизофрения и други психоневрологични заболявания.

Изследователите се надяват в недалечно бъдеще да създадат реален модел на мозък и да го присъединят към електронни устройства.

Идеята за използване на изкуствен мозък за решение на много медицински проблеми ангажира умовете на много учени по целия свят.

Те се надяват с помощта на жив мини модел на този орган да изяснят причините за развитие на характерни за човека сложни психоневрологични заболявания, характерни за човека.

Един от тези изследователи Медлин Ланкастър, който работи в Съвета за медицински изследвания в лабораторията за молекулярна медицина в Кеймбридж.

Неговият екип за създаване на изкуствен мозък използва кожни клетки. Като се отбелязва, че при тази методика може да се използват всякакви типове човешки клетки.

Мозъкът се развива също както в ембриона, казва д-р Ланкастър. Текущите интереси на учените са съсредоточени върху механизма за развитие на неврологични видове разстройства, сред които аутизъм и други умствени недостатъци.

Първият мозък в епруветка беше създаден от учени през 2013-та година. Това беше органична тъкан от 3 до 4 мм, имаща аналогична структура, аналогична на структурата на незрял човешки мозък.

Също както и нормалният, изкуствено отгледаният мозък е разделен на сиво вещество, състоящо се от неврони, и бяло вещество, а мастната тъкан се състои от вретенообразни израстъци.

Професор Юрген от Института по молекулярна биология във Виена използвал за тази цел плурипотентни клетки – индуцирани плурипотентни стволови клетки, от съединителна тъкан на пациент с микроцефалия.

Неговата първоначална цел била създаването на биологичен инструмент, който може да се използва за изследване на функциите на мозъка, за да се разбере как възникват заболявания на главния мозък, а също и да се проведат изпитвания на нови лекарства.

Но повечето от изследователите не се отказват и от целта да създават реален човешки мозък, макар и да признават, че това е далечна перспектива.

Но д-р Мартин Коат, от университета на Плимут смята такива прогнози за твърде песимистични.

Той се надява още през следващите години да се създаде човешки мозък, който ще е напълно работещ, ще притежава съзнание, чувства, усещане за болка, ще е способен да създава въпроси какво да правим с него.

Все пак вече доста от органите се създават в лабораторни условия, но на доста по просто ниво от човешкия мозък. Но не е далеч часа, когато ще можем да включим човешки мозък към електронни уши, ръце и очи, и ще го научим да прави толкова сложни неща, които обикновено правят живите същества, добавя още той.

Но все пак това е в доста далечна перспектива. В момента наистина се работи активно, влагат се много средства в създаването на изкуствен интелект.

Но това ще е компютърен мозък, който ще може да извършва същия набор от операции като човешкия, стига да достигне съответното ниво на развитие.

Обаче няма да има неговата форма, или пък има една вероятност да се окаже, че на практика изкуствен интелект, равностоен на човешкия мозък, не може да се създаде.

А трябва първо да намери начин за създаване на изкуствен мозък от човешки клетки, което се прогнозира да стане в средносрочен план.

Робот с човешки мозък скоро може да стане реалност
4.6 (91.71%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи