Рукола

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 20:34

Рукола

Акценти:

  • Рукола
  • Витаминен състав
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

loading...

Ботаническото наименование на руколата е Eruca Sativa, позната е още и под имената рокет, ерука, аругула. Свойствата на това едногодишно растение от семейство Кръстоцветни за сега остават слабо проучени.

Но въпреки че е относително непопулярна, руколата има много дълга история.

Била е използвана като подправка в Древния Рим, а днес се радва на известна популярност в Средиземноморските кухня – италианците използват листата на аругулата за приготвяне на салати, пици, ризото и при приготвяне на ястия от паста. Рукулата може да замени босилека в сос „Песто“.

Полезни свойства

100 грама от тревистото растение съдържа 25 грама калории, 1 грам белтъчини, 1 грам въглехидрати, захари 1 грам, 8 милиграма натрий, около 15 мг. витамин С, до 48 мг витамин В9, до 1.8 мг. витамин А и др.

Руколата е много добър източник и на следните микроелементи – калий, калций, магнезий, йод, желязо и др.
Биологично активните вещества, които се съдържат в растението, способстват за подобряване на храносмилането.

Освен това руколата е позната още от дълбока древност и със своите диуретични, отхрачващи, антибактериални и лактогонни свойства.

Съвременните изследвания потвърждават факта, че редовна консумация на аругула спомага за:

  • укрепване на имунната система;
  • нормализиране на водно-солевия обмен;
  • повишаване на нивата на хемоглобина;
  • намаляване на кръвната захар;

Някои учените смятат, че руколата намалява риска от развитие на злокачествени заболявания.

Препоръчително е хората с наднормено тегло да консумират аругула, тъй като съдържа малко количество калории, а също така и стимулира и обменните процеси в организма.

Ценно качество на рукулата е, че когато се използва за отслабване, благодарение на съдържащите се в нея биологично активни вещества, човек запазва своята работопособност.

Това е особено важно за период на диета за нормализиране на телесното тегло, когато повечето хора се чувстват силно отпаднали и са на границата на нервен срив.

С порция салата за обяд или вечеря, човек може да поддържа телесното си тегло в нормални граници постоянно.

Листата на руколата на много добър източник на растителни влакна, но съдържат малко калории и в резултат на това за дълго време се запазва чувството за ситост.

Какви заболявания могат да се лекуват с помощта на руколата?

Тревистото растение притежава много добри терапевтични свойства, то дори може да предотврати развитието на язва на стомаха.

Дори американските гастроентеролози я предлагат на своите пациенти като алтернативен и безопасен метод за лечение. За тази цел човек, колкото е възможно по-често да консумира рукола.

Ако го направи стените на стомаха му ще укрепнат и така няма да е възможно бактерии да проникват в тях.

Резултатите от проведените изследвания върху мишки показват, че компоненти на тревистото растение оказват антиязвен ефект на болните от гастрит и язва на стомаха лабораторни животни.

Руколата се смята и за афродизиак. Въздейства благоприятно на мъжката потентност.

За повишаване на сексуалното желание и за по-добра ерекция италиански готвачи са изготвили следната рецепта – 100 грама листа от рукола, които се стриват и към тях се добавя 10 грама черен пипер и 10 грама пчелен мед.

Маслото от рукола е известно със свойството си за укрепване на костите, като е полезно да се приема, както външно така и вътрешно.

Руколата трябва да консумира с особено внимание от хората, които страдат от бъбречнокаменна болест.

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 20:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи