Рязко захлаждане и силен вятър – защо са опасни за вашето здраве

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 17:01

Рязко захлаждане и силен вятър – защо са опасни за вашето здраве

Акценти:

  • Рязко захлаждане - риск за здравето
  • Обостряне на хронични заболявания
  • Болки в ставите - захлаждане

Свързани:

Очаква се съвсем скоро температурите в страната да се понижат рязко и от почти летните стойности да се върнат към обичайните за същинската есен, а също така ще задухат и доста силни ветрове.

Метеоролозите прогнозират температурите да се понижат за няколко часа с около 10 градуса.

С какво е опасно такова рязко захлаждане и установяване на ветровито време?

Според такива резки промени в температурите са вредни за всички хора без изключение. Силният вятър може да предизвика пристъп на астма. Въздухът при ветровито време, попадайки в дихателните пътища, не успява да се сгрее в носната кухина и попада в бронхите много по-хладен, отколкото би трябвало да бъде.

Това предизвиква спазъм и появата на оток в белите дробове, което е и причината за началото на пристъпа. Вятърът е опасен също и за алергичните хора, тъй като повдига праха и алергените във въздуха, което като така косвено предизвиква реакция у човека.

Ако пък се развие нещо подобно на прашна буря страдат всички хора, а не само алергичните, тъй като прахът с голяма скорост прониква в дихателните им пътища, понеже е невъзможно да бъде спрян от власинките в носа.

За такива случаи се препоръчва само едно избягването на физическа активност на открито и по-малко излизане навън във ветровитите дни.

Също така при внезапна промяна на времето възниква силно главоболие. Това е симптом на мигрена. Промените в кръвното налягане, свързани с промяната на времето, нарушават тонуса на кръвоносните съдове в главния мозък, което е и причината за появата на болковия синдром.

Препоръката в такъв случай е следната – да се приемат обезболяващи препарати, да си осигурите покой и да останете за известно време в затъмнено помещение, разбира се, ако имате такава възможност, в противен случай приемът на медикаментите временно ще подобри състоянието ви.

Чест симптом при рязко захлаждане са и болките в ставите. Поради увеличаването на имунните комплекси в кръвта се засилват и възпалителните процеси. Затова страдащите от ревматизъм хора по-точно от другите чувстват смяната на температурните режими.

В този случай ги спасяват двойната доза обезболяващи и сухата топлина на коленните стави.

При рязко захлаждане или пък застудяване на времето принципно трябва да се придържате към следните съвети – съблюдаване на правилен дневен режим, тоест да се събуждате рано и да си лягате преди 0 часа, да започнете да се храните по-здравословно, като се стараете да не прекалявате с храната, но все пак и да отчитате и факта, че при студено време на тялото му са необходими повече калории и хранителни вещества.

Също така не трябва да забравяте и физическата активност, която първоначално трябва да е лека, поне докато не се установи трайно студено време и организмът привикне, разбира се доколкото е възможно, към тези атмосферни условия.

Този период при младите хора е с продължителност около седмица, а при по-напреднала възраст – малко повече от 2. Но ако почувствате неразположение не губете време за самолечение и отивайте на лекар.

Също имайте предвид, че рязката промяна на времето, както и смяната на сезоните, е своеобразен тест или по-скоро изпитание за целия организъм. И именно това е причината през този период да е много вероятно обострянето на хроничните заболявания.

Рязко захлаждане и силен вятър – защо са опасни за вашето здраве
4.4 (88.18%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2015 17:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи