С болна глава – кого заплашва летният менингит и как се разпознава

Мария
Написана от Мария юли 29, 2016 17:55

С болна глава – кого заплашва летният менингит и как се разпознава

Всяко лято лекарите диагностицират няколко десетки случая на опасното за живота заболяване.

Палещото слънце, вятърът, речната или морската вода – всичко това не само позволява да укрепим здравето си и да си починем, но още може да стане причина и за сериозно заболяване, каквото е ентеровирусният менингит.

За да се окаже навременна първа помощ, трябва да се знае, на какви симптоми трябва да се обърне внимание и съответно да станат причина незабавно да се повика лекар.

Ваксини няма

Както е известно менингитът представлява възпаление на обвивките на главния и на гръбначния мозък.

Патологичните процеси водят до увеличаване на количеството гръбначномозъчна течност, вследствие на което започва увеличаване на налягането вътре в черепа. Ако тази ситуация остане без лекарски контрол, рискът от активно възпаление е много голям.

През лятото причина за развитие на патологията обикновено е ентеровирусна инфекция, към която са предразположени децата.

Вирусолозите вече са открили десетки серотипа на менингита – и това разнообразие не позволява да се прави ваксина срещу болестта, а също и да се изгради самостоятелен имунитет.

Серотиповете се разпространяват, те са много – и борбата с всички тях едновременно не е възможна.

Заразяването може да стане по различни начини. Най-често разбира се е по въздушно-капков път. Тоест достатъчно е носителят на вируса да кихне и около него се разнасят милиони инфекциозни частици.

Също е опасно несъблюдаването на лична хигиена, например не трябва да се яде с мръсни ръце. Следва да се отчита, че вирусите от външната околна среда могат напълно да съхранят своята жизнеспособност и добре да понасят.

Неблагоприятните фактори. Особено добре те се съхраняват в земята и във водата – и това е обикновено достатъчно чест вариант на инфектиране през лятото.

Опасно къпане

Летният менингит има определена цикличност, ендемични взривове се регистрират веднъж на 5 години. Това е свързано с факта, че в този период протича мутация на вирусите.

Разбира се отделни случаи се срещат ежегодно, но с мащаби на епидемия е прието да се говори за веднъж на 5 години. И тази патология се проявява единствено през топлото време от годината, тъй като заради жегата и повишената влажност се случва по-активно размножаване на патогенните микроорганизми.

Най-често от този вид менингит страдат деца на възраст от 2 до 5 години и тийнейджъри от 14 до 19 години. Голяма част от заболелите се връщат от летен отдих на море и отбелязват, че са зъзнели по време на къпане, а също и често са поглъщали вода.

Зачервени бузи и кървясване на очите

Симптоматиката на ентеровирусния менингит се появява остро, при това дори на фона на пълно здраве. В някои случаи се предшества от леки симптоми на остра вирусна инфекция – хрема, дращене в гърлото.

Също менингитът може да се съпровожда с предварително разхлабване, което върви ръка за ръка с болките в корема.

Заболяването започва обикновено с рязко повишаване на телесната температура, като може да достига до критични стойности, и много трудно се сваля.

Също вторият симптом, указващ на лекарите за опасното заболяване, е силното главоболие. Болезнените усещания се локализират в областта на челото или дори по цялата глава едновременно.

В една единствена поза болката може да бъде намалена – главата настрани с крака вдигнати към гърдите, в такъв случай диагнозата е без съмнение.

Спешно в болница

При подозрение за ентеровирусен менингит показанието е едно – незабавна хоспитализация.

С болна глава – кого заплашва летният менингит и как се разпознава
4.6 (91.07%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 29, 2016 17:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи