С какво близкоизточният коронавирус е толкова опасен

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 05:51

С какво близкоизточният коронавирус е толкова опасен

Акценти:

  • Коронавирус - БИРС
  • Епидемични взривове - Суадитска Арабия
  • Подобни симптоми

Свързани:

През май 2015 година властите в Южна Корея съобщиха за първия случай на заразяване с коронавируса, характеризиращ се с висока леталност.

През това време броят на заболелите пациенти от Близкоизточния респираторен синдром /БИРС, MERS/, достигна 108 души, 9 от които вече са починали. Същевременно повече от 2000 жители на Южна Корея се намират под карантина.

Ръководителят на Световната здравна организация – СЗО неслучайно определи вирусът като „заплаха за целия свят“: още преди няколко години болшинството от случаите на заразяване бяха регистрирани на територията на Суадитска Арабия, но сега епидемията започна извън пределите на Близкия Изток.

По-рано се смяташе, че предаването на коронавируса от човек на човек е малко вероятна. Учените предполагаха, че инфекциозния агент, който най-често заразява животни изключително рядко става причина за опасно заболяване при човека.

Отчитайки факта, че първият случай на заразяване е бил описан през 2012 година, не е изненадващо, че изследователите до сега не могат да отговорят на много въпроси, свързани с вируса, предизвикващ БИРС, MERS. Но е известно, че инфекциозния агент се отнася към същото семейство както и причинителят на атипичната пневмония SARS.

Първият пациент, починал от БИРС през 2012 година в Суадитска Арабия.

Смятало се, че инфекциозното заболяване основно циркулира на територията именно на тази държава. Но на 20-ти май 2015 година заразяване се потвърдило при пациент от Южна Корея, който по-рано пътувал в държави от Близкия Изток и след това се завърнал в Сеул.

Властите в Южна Корея съобщават, че всички случаи на заразяване са се случили при посещение на болници и поликлиники. Експертите смятат, че за това способствала лошата вентилация в лечебните заведения.

Освен това, повечето хоспитализирани пациенти страдат от хронични заболявания, например диабет или заболявания на дихателната система, което също повишава риска от инфектиране.

При всички пациенти, заразени с коронавируса се развиват подобни симптоми – треска, кашлица, втрисане, болки в гърлото, мускулни болки. В рамките на седмица след заразяването заболяването е възможно да прогресира и у болния се развива пневмония. Според данните на СЗО смъртността от БИРС достига 38%.

Въпреки че единични случаи на заразяване с вируса са се случвали не само на територията на Близкия Изток,по брой разболели се епидемията от 2015 година в Южна Корея е уникална. Експертите посочват няколко основни причини за нейното възникване:

1. Първият пациент, разболял се от БИРС посетил 4 болници, докато не му поставили окончателната диагноза;

2. Според данните, представени в списание „Наука“, лечението на пациента се осъществило в неподходящи условия – влошена въздушна циркулация в болничната сграда спомогнала за разпространението на вируса;

3. Учените са на мнение, че културните особености също изиграли роля за развитието на епидемията. Най-често пациентите търсели помощ в болници с голям поток от посетители, а при стационарното лечение в сградата на лечебното заведение до пациента постоянно присъствали членове на неговото семейство.

4. Властите в Южна Корея съобщили на СЗО оперативно за случаи на заразяване с вируса, тоест между другото и без да обръщат внимание на това обстоятелство.

Но експертите смятат, че по мащабност тази епидемия е съпоставима с епидемичните взривове в Близкия Изток, но поради постоянната отчетност е възможно да се окаже и по-голяма /има се предвид, че постоянно се съобщават за нови случаи на заразяване и на починали/.

5. Учените се опасяват от мутации в генома на вируса, които могат да доведат до повишаване на неговата вирулентност. По предварителни данни на територията на Корея към момента това не се наблюдава.

С какво близкоизточният коронавирус е толкова опасен
4.4 (88.09%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 05:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи