С какво е опасен пясъкът в бъбреците

Мария
Написана от Мария декември 15, 2015 23:33

С какво е опасен пясъкът в бъбреците

Акценти:

  • Бъбреци - пясък
  • Диагноза - поставяне
  • Бъбречни колики - възникване

Свързани:

Пясъкът в бъбреците представлява начален симптом на бъбречнокаменна болест, лечението на което е трудоемък и сложен процес, който не следва да се отлага.

На пясъкът в бъбреците, за разлика от камъните, малко се обръща внимание. Или поне докато човек не се сблъска с неизбежната в тази ситуация бъбречна колика.

Уролозите твърдят, че не по-малко от 70% от пациентите търсят помощ единствено и само, когато едва поносимата болка в долната част на гръбнака продължава повече от един час.

Своевременното и правилното лечение позволява избягване превръщането на пясъка в камъни.

Каква е причината за образуването на пясък в бъбреците?

Последствията от това състояние могат да бъдат крайно нежелателни. Но преди да говорим за лечението, е необходимо да си изясним по каква причина се появява в бъбреците.

На първо място следва да се отбележи, че появата на пясък съвсем не е случайна. Съществува цяла съвкупност от фактори, поради които рискът от развитие на заболяването може да нарасне сериозно:

• Генетични предпоставки;
• Неправилно хранене – белтъчна храна, мазна, пикантна солена;
• Дефицит на витамини от групата А и Д;
• Горещ климат на постоянното местоживеене – този фактор не се отнася към нашите географски ширини;
• Хронични заболявания на вътрешните органи – гастрит, язва, простатит;
• Употребата на минерална вода с висока минерализация;

Какво следва?

Отговаряйки на въпроса колко е опасен пясъкът в бъбреците следва да има предвид, че това заболяване излага на сериозен риск здравето и поради тази причина, към неговото лечение трябва да се пристъпи незабавно.

Ако малкото количество песъчинки в организма е допустимо, защото са в разтворима форма и без проблеми се извеждат през пикочните пътища.

Но когато се активират процесите на тяхната кристализация започват проблемите с тяхното изхвърляне от организма и човек започва да изпитва осезаем дискомфорт.

Пясъкът в бъбреците може да доведе до образуването на инфекции, поради травмиране на пикочния мехур, а също и на стените на уретера.

Ако своевременно не се вземат мерки и не се пристъпи към лечение, малките частици започват да нарастват и се превръщат в камъчета, които в определен момент неизбежно ще затворят пикочните пътища.

Това на свой ред може да обуслови развитието на пиелонефрит. Бъбреците при това заболяване силно се възпаляват, а телесната температура се повишава над 38 градуса.

И тъй като вътрешните органи поради възпалителния процес започват да функционират доста по-бавно, се появяват отоци по лицето, ръцете и краката.

Уринирането предизвиква силни болки, които увеличават интензитета си с прогресирането на заболяването. Освен това в урината може да се появи кръв.

Какво може да се направи в такъв случай?

При първо подозрение за наличие на пясък в бъбреците веднага трябва да се потърси лекарска помощ и да се направят пълни изследвания.

Специалистът ще определи стадия на заболяването, съставът на пясъка и ще назначи специална диета, която съществено ще подобри общото състояние на пациента и ще сведе до възможен минимум вероятността от възникване на нови бъбречни колики.

В никакъв случай не следва човек самостоятелно да си поставя подобна диагноза и още по-малко пък да си назначава лечение.

Подобни опити не само няма да дадат никакви резултати, но и при определени обстоятелства могат да влошат състоянието. Особено в случаите, когато симптомите не се дължат на пясък в бъбреците, а някакво друго заболяване.

С какво е опасен пясъкът в бъбреците
4.5 (90.69%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 15, 2015 23:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи