С какво можете да се заразите в града – скритите опасности

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 07:20

С какво можете да се заразите в града – скритите опасности

Акценти:

  • Градски опасности
  • Хранителни токсикоинфекции
  • Заразяване с краста - рискове

Свързани:

Въпреки че има своите несъмнени положителни страни, процесът на урбанизация е свързан с редица негативни моменти. Сред скритите опасности на съвременните градове, очакващи човека – съществува висок шанс той да се зарази с едно или друго заболяване.

Струпването на много хора, сред които определен процент заемат болните или носителите на някакви инфекции, автоматично повишава рискът от заразяване.
Всеки ден човек, намирайки се в обкръжение на непознати, многократно се излага на скрити опасности, като често без дори и да знае за това.

Вероятността от инфектиране в града е много по-висок при хората, които имат слаб имунитет, не спазват основните санитарно-хигиенни правила, водят нездравословен начин на живот и избягват профилактичните мероприятия като ваксинации и закаляване.

№1 – вирусен хепатит А

Това заболяване засяга тъканта на черния дроб и се смята за едно най-разпространените в световен мащаб. Най-голям брой случаи на това заболяване се регистрират именно в мегаполисите. Това се дължи на факта, че вирусът на хепатита се разпространява по фекално-орален път.

Тоест да се зарази с хепатит А средностатистическият гражданин има всички шансове. Достатъчно е по невнимание човек да погълне замърсена вода от обществения басейн, да посети ресторант с лоши санитарни условия и причинителят на болестта на Боткин – много устойчив на външни въздействия, прониква в организма.

№2 – орнитоза

Най-многобройният вид градски птици са гълъбите. Именно те са носители на опасни заболявания, едно от които е орнитозата.
Заразяването с него е много лесно.

Достатъчно е в белите дробове заедно с въздушния поток да проникнат микрочастици от изпражненията или от перата на болна птица.
Симптомите на орнитозата са повишена телесна температура, главоболие, болки в мускулите и ставите.

Впоследствие състоянието на болния се влошава като се развива пневмония. Ако навреме не бъде оказана помощ на разболял се човек, той може да загине.

№3 – енцефалит

Колкото и невероятно да ни изглежда, но рискът от ухапване от кърлеж, носител на бактерии или вируси, причиняващи енцефалит в градовете, съвсем не е по-малък от този, който съществува в селските райони. Да се случи ухапване не е задължително човек да се намира сред природата.

В сезона на повишена активност на насекомите човек може да бъде ухапан от кърлеж и в обществения транспорт. Особено голяма е вероятността от това, ако човек в автобуса или в метрото е седнал до селскостопански работник или рибар.

Енцефалитът представлява засягане на главния мозък и протича много тежко, особено при хора с отслабнала имунна система.

№4 – краста

Сред скритите опасности, които дебнат в града, особено значение имат паразитите. Заразяването със болести, които се предават по контактен път е достатъчно лесно, тъй като ларвите на повечето от паразитиращите насекоми са много упорити комфортно се чувстват във влажна и топла среда.

Например, паразитният акар, предизвикващ сериозно кожно и изключително досадно заболяване, съпровождащо се със сърбеж и обриви, може продължително време да живее в спалното бельо, матраците и одеялата.

Поради това е необходимо особено много да се внимава с използването на тези предмети при пътувания, тоест ако му се налага на човек да преспи извън дома, в хотели и в болници.

№5 – хранителни токсикоинфекции

Ако човек обядва в заведение за бързо хранене, при които не се спазват елементарни хигиенни правила при приготвянето на храната, може да му се наложи да вечеря в инфекциозното отделение на градската болница.

С какво можете да се заразите в града – скритите опасности
4.5 (90.74%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 07:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи