Съкращава ли недостигът на слънчева светлина продължителността на живота

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 18:05

Съкращава ли недостигът на слънчева светлина продължителността на живота

Акценти:

  • Недостиг на слънчева светлина
  • Продължителност на живота
  • Ракът на кожата и тъмната кожата

Свързани:

Шведски учени от Каролинския институт установиха, че недостатъчното излагане на слънчева светлина може да бъде опасно за здравето и дори да повлияе на продължителността на живота.

За да достигнат до това заключение, учените анализирали данните на около 30 хиляди жени. Периодично било необходимо участниците да отговарят на въпроси в анкети, в които били длъжни да отбележат колко често те престояват на слънце, колко часа средно се излагат на слънчева светлина, посещават ли солариум и използват ли слънцезащитни кремове.

Изследването било с продължителност 20 години. За този период починали 2545 жени от списъка с анкетираните. Учените са забелязали определена закономерност, според която много от тях прекалено малко време прекарвали на слънце, казано по-просто били изправени пред недостиг на слънчева светлина.

При тези от анкетираните, при които витамин D, наричан още „слънчев витамин“, бил с нормални нива, рискът от преждевременна смърт се оказал по-нисък. Според авторите на изследването, резултатите показват, повишената смъртност може би е свързана именно с недостатъчната слънчева светлина.

Следва да се отбележи, че витамин D3 се синтезира в кожата на човека само и единствено под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Основната функция на витамините от група D е осигуряването на усвояването на калция и фосфора от храната, като по-този начин обезпечава здравината на костите и зъбите. Също витамин D също участва в регулацията на клетъчната пролиферация, обменните процеси и стимулира синтеза на редица хормони.

Поради това витамините от група D задължително е необходимо да влизат в хранителния режим на човека. И поради тази причина умерените слънчевите бани са не само приятно, но и полезно занятие.

В същото време прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до сухота и загрубяване на кожата, до поява на бръчки и до други признаци на преждевременното ѝ стареене.

По-сериозните последствия от злоупотребата с излагането на слънчева светлина могат да бъдат изгаряния, алергични реакции и дори рак на кожата.

Още едно неблагоприятно последствие от прекомерното излагане на слънце е слънчевият удар. Това тежко състояние води до загуба на съзнание, което настъпва абсолютно внезапно при продължителен престой на слънце.

Най-опасното заболяване, което е възможно да развие в резултат на дългогодишен престой на слънце, това е рак на най-големият орган на човешкото тяло.

Ракът на кожата е най-разпространената форма на онкологично заболяване в САЩ и броят на случаи в глобален мащаб продължава да нараства.

В тази връзка учените от Британския институт за изследване на рака направиха сензационно и същевременно важно откритие, а именно, че тъмният цвят на кожата на жителите на южните държави ги предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Мутацията, според тях, се е осъществила чрез естествения подбор.

С цел да потвърдят своите предположения британските учени провели мащабно изследване, в резултат на което било доказано, че при 80% и повече от хората-албиноси от държавите в Екваториална Африка развиват рак на кожата до 30-годишна възраст и по-малко от 10% от тях доживявали до 40-годишна възраст и въз основа на тези данни те достигнали до посочения по-горе извод.

Следва да се отбележи, че не всички кожни повърхности са еднакво чувствителни към слънчевите лъчи. Кожата на корема, кръста, гърдите е най-висока чувствителност към ултравиолетовите лъчи, докато най-слабо чувствителна е кожата на китките на ръцете и на лицето.

Съкращава ли недостигът на слънчева светлина продължителността на живота
4.5 (89.76%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи