Салмонела, листерия, стафилокок – кой още обитава вашия хладилник

Мария
Написана от Мария март 13, 2015 17:56

Салмонела, листерия, стафилокок – кой още обитава вашия хладилник

Акценти:

  • Хладилник - бактерии
  • Правилно съхранение на продуктите
  • Миене на хладилника

Свързани:

Дори и висококачествените хранителни продукти могат да станат причина за чревна инфекция, ако те се съхраняват в мръсен хладилник.

Или просто неправилно се съхраняват в него. За това, че някое безпричинно чревно разстройство може да бъде „родом“ от хладилника, повечето хора дори и не подозират.

Хигиенисти неведнъж са провеждали специални изследвания, като са взимали проби от повърхността на хладилниците на семейства с доста добро социално положение . В резултат на което те откривали нещо много интересно и дори необичайно.

Наличието на ешерихия коли не предизвикала изненада, както впрочем и на салмонела, но откъде в хладилника е възможно да се появи златисти стафилококи? Но тази бактерия е била открита там. Също така били идентифицирани – листерия, йерсиния и разбира се плесен.

У непозапознатите хора обикновено възникват 2 въпроса – те са учудени как е възможно бактерии да попаднат в хладилника и как те оцеляват на ниските температури. И попадат и оцеляват и дори се размножават, макар и с по-забавени темпове.

Това вече е доказано. В нашите хладилници температурите не са толкова ниски, че микроорганизмите да могат да загинат.

Как бактериите попадат в хладилника?

Много лесно. Ако вие сте донесли пиле от магазина и сте го сложили директно на някой от рафтовете на хладилника. Ако в пилето е има салмонели, те се съдържат също и неговите сокове и така бактериите могат да попаднат в колбасите, изварата и другите готови продукти, които просто изяждаме, без да печем или да ги варим.

В този случай е изключително полезна микровълновата печка, тъй като повечето микроби загиват под действието на микровълните.

И макар и много дълго време този домакински уред да беше обявяван за опасен за здравето, то наскоро той беше реабилитиран именно поради тази причина, че унищожава повечето опасни бактериите, съдържащи се в хранителните продукти.

Дори в микровълновата можем да стерилизираме до известна степен и мръсната кухненска гъба, която използваме за миене на чиниите.

Листерията се размножава най-често в недоизядената храна, например в салата, нарязани колбаси, в останалите мезета например и пр.

Ешерихия коли може да бъде открита по всички хранителни продукти, които не са измити – на месото, зеленчуците , плодовете и най-вече зеленолистните зеленчуци, които почти винаги са замърсени и с почва.

Стафолококът също предпочита мръсните хранителни продукти, но повече обича неизядената храна и когато например в една чиния са струпани няколко храни.
За разлика от патогенните бактерии, плесента може да се види и с невъоръжено око, а спори на гъбички има почти навсякъде.

Как правилно да съхраняваме продуктите?

Сурови пилета и месо в хладилника е по-добре изобщо да не слагаме. Като ги закупим и донесем, веднага трябва да ги сготвим. Но все пак ви се наложи да държите тези хранителни продукти на хладно до вечерта, тогава е добре да ги слагате в купа, която да затворите отгоре с хранително фолио.

Яйцата също трябва да бъдат измити, преди да бъдат сложени в хладилника, тъй като на черупката е възможно да има салмонела.

С останалите хранителни продукти е по-лесно – готовите на една страна, суровите на друга. Те не трябва да се съхраняват заедно. И най-важното всеки продукт е необходимо да бъде плътно завит.

Как правилно да мием хладилника?

Тъй като всички сапуни, които се използват в домакинството са с алкално Ph те унищожават бактериите. Въпреки това водният разтвор със сода има по-силно действие. В литър топла вода е необходимо да сложите 2 супени лъжици сода за хляб, разклащате и препаратът ви за почистване на хладилник е готов.

Салмонела, листерия, стафилокок – кой още обитава вашия хладилник
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 13, 2015 17:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи