Салмонела

Калина
Написана от Калина юли 29, 2014 13:17

Салмонела

Акценти:

 • Лечение на салмонелоза
 • Информация
 • Причинители
 • Превантивни мерки

Свързани:

Какво представлява салмонелозата?

Салмонелозата е вид хранително натравяне, причинено от бактерията Salmonella. Съществуват много различни щамове на тези бактерии. Salmonellaсеро тип Typhimuriumand Salmonellaсеро тип Enteritidis най-разпространените причинители на салмонелоза в Европа. Салмонела по-често се появява през топлите месеци от годината. За малките деца, възрастните хора, както и хората с отслабена имунна система съществува по-висок риск от развитие на болестта.

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите на салмонелоза обикновено са диария, повишена температура и коремни спазми. Те обикновено се развиват от 12 до 72 часа след инфекцията и заболяването обикновено продължава от 4 до 7 дни. Повечето хора се възстановяват без лечение. Но понякога диарията може да е толкова тежка, че да предизвиква силно обезводняване, което да изисква болнично лечение.

Ако имате само диария, вие най-вероятно ще възстановите напълно, въпреки че може да са необходими няколко месеца, за да се нормализира и дефекацията.

Една малка част от хората заболели от салмонелоза развиват синдром на Райтер – болест, която може да продължи с месеци и години и може да предизвика хроничен артрит.

Какви са причините за салмонелоза?

Можете да развиете салмонелоза след консумация на храни заразени със салмонелната бактерия. Това може да стане по следните няколко начина:

 • Храните могат да бъдат замърсени по време на производството или на обработката им.
 • Храните могат да бъдат замърсени, когато заразен работник в цеха, където се произвежда храната, я е обработвал с немити ръце. Честа причина за разпространението на бактерията е неизминаването на ръцете след използването на тоалетна.
 • Салмонела може да бъде открита в изпражненията на някои домашни животни и по-специално на тези с диария. Можете да се заразите, ако не сте си измили ръцете, след като сте били в контакт в тези изпражнения.
 • Влечуги, малки пилета и патета, както и дребни гризачи като хамстери например много често са приносители на салмонела. Винаги трябва да миете ръцете си веднага, след като сте докосвали някое от тези животни, дори и животното да е здраво.
 • Възрастните също трябва да бъдат внимателни и да напомнят на децата си да мият ръцете си след като са докосвали или са си играли с влечуги, домашни костенурки, малки пилета, патета или малки гризачи гризачи.
 • Говеждо, птиче месо, яйца и мляко най-често биват заразени със салмонела. Но зеленчуците също могат да бъдат заразени. Замърсените храни обикновено изглеждат и миришат нормално.

Лечение на салмонелоза?

Можете да лекувате и сами салмонелозата като недопускате развитие на усложнения, докато болестта премине. Дехидратацията, причинена от диария, е най-честото усложнение. Антибиотици обикновено не са необходими, ако инфекцията се е разпространила.

За да предотвратите обезводняване, често пийте някаква рехидратираща напитка. Опитайте се да пиете чаша вода или рехидратираща напитка при всеки по-силна изявена проява на диария, която получавате.

Содата и плодовите сокове имат твърде много захар  и малко от необходимите електролити, които се изхвърлят от организма при диария и те не трябва да се консумират при рехидратация.

Опитайте се да запазите обичайния си начин на хранене, но избягвайте много мазни, пикантни и сладки храни. Поддържането на нормалния хранителен режим ще спомогне за по-бързото ви възстановяване.

Как да се предпазим от заболяването?

 • Не яжте сурови или полусурови яйца.
 • Избягвайте сурово или непастьоризирано мляко и всякакви непреминали термична обработка млечни продукти.
 • Измивайте плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате.
 • Старателно измивайте приборите и съдовете за хранене.
 • Измивайте внимателно ръцете си преди да започнете да обработвате или да приготвяте каквато и да е храна.
 • Не приготвяйте храна или не сипвайте вода на друг човек, докато сте болни от салмонелоза.
 • Измийте ръцете си след контакт с изпражненията на животно, независимо дали се отнася за домашните ви любимци.
Салмонела
4.6 (91.43%) 49 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 29, 2014 13:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи