Сълзите – лекарство за душата и тялото

Мария
Написана от Мария април 16, 2015 16:30

Сълзите – лекарство за душата и тялото

Акценти:

  • Плач - полезен
  • Сдържане на сълзи - опасно
  • Душевно равновесие - плач

Свързани:

Психолозите не престават да твърдят, че плачът е естествена необходимост за всеки човек. Сълзите могат да бъдат наречени своеобразен клапан, чрез който човек изпуска негативните емоции, нервността и тревогата.

Именно поради това всеки от нас има достатъчно причини да не се срамува от своите сълзи. Освен това, последните изследвания показват, че 98% от плачещите хора, след като се наплакали изпитват емоционално облекчение.

Специалистите са определили, че по време на плача от организма се отделят специфични вещества, предизвикващи развитие на стрес. Да плаче човек е полезно, като това се отнася само за емоционалните сълзи, а механичните, които хората проливат, например, режейки лук нямат подобен ефект.

Целебната сила на сълзите на човешкия организъм

Произходът на рефлекторните сълзи по никакъв начин не е свързан с емоциите. Сълзите всяка секунда се образуват, за да не пресъхва повърхността на очите. Това означава, че сълзите са необходими за поддържане на нормално зрение и като цяло за запазване на доброто здравословно състояние на този толкова важен орган.

Слъзната течност съдържа специфичен ензим – лизоцим. Това вещество има антибактериално и противовирусно действие. Тоест, когато човек плаче, той не просто прочиства очите си – течността, която е попаднала в носа, засилва защитната функция на неговата лигавица.

Плачът помага на организма да се прочисти и в преносен смисъл. Например, при никога не плачещите мъже и хората, които не получават емоционален разряд, концентрацията на хормоните на стрес при тях може да достигне до критични нива.

А оттам сърдечно-съдовите заболявания и другите проблеми със здравето. Именно поради това мъжете живеят по-малко от представителките на нежния пол – жените по време на плач прочистват своя организъм от ненужни вещества, а също и от катехоламини, които са стимулатор на стреса.

Сълзите помагат за възвръщане на душевното равновесие

Обикновено хората плачат по някакви причини. На стресова ситуация организмът отговаря с ускоряване на пулса и с повишаване на кръвното налягане. Плачът също е предназначен за смекчаване на последствията от такова разтърсване – след плач мускулите се отпускат, пулсът и дишането се завръщат към нормалното.

Освен това скритият вътре негатив може да стане причина не само за психологически проблеми, но и за развитие на сериозни соматични заболявания. Именно поради това е необходимо отрицателните емоции да се „излеят“ и най-лесният начин за това е да си поплачете под възглавниците.

Понякога плачът е безсилен

Психолозите определят плачът като основният стадий за психологическа адаптация на човека, прекарал някакви сериозни сътресения. Сълзите помагат на хората по-лесно да понасят бедите и тежки загуби, които са претърпели. Но понякога плачът се оказва безсилен.

Сълзите не могат да бъдат полезни за хората, които са постоянно в потиснато състояние. Клиничната депресия и тревожните разстройства не се лекуват с помощта на плач, на такива хора им е необходима помощ от специалист.

Лекарят ще спомогне за установяване на емоционалното състояние и ще научи пациента как да контролира депресивните състояния.

Само с квалифицирана помощ някои хора ще успеят да видят нова светлина в живота, а когато с психиката на човек всичко е наред – той може да си поплаче от вълнение, когато гледа любимата си мелодрама.

Сдържането на сълзите е вредно за здравето. Така например хората, които не плачат много по-често страдат от тежки нервни разстройства и психически заболявания.

Сълзите – лекарство за душата и тялото
4.5 (89.71%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 16, 2015 16:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи