Само 1 час спорт напълно неутрализира опасните последствия на 8 часа седене

Мария
Написана от Мария юли 28, 2016 16:40

Само 1 час спорт напълно неутрализира опасните последствия на 8 часа седене

Акценти:

  • Мета-анализ - данни
  • Спорт - седене
  • Физическа активност - рискове

Свързани:

Всички сме чували за опасностите, на които се излагаме, когато стоим прекалено дълго седнали, но за тези от нас, които работят в такова положение, сега има добри новини – час умерена физическа активност компенсира рисковете за здравето от 8 часа в седнало положение.

Това заключение идва от мета-анализ на проучвания, обхващащи повече от 1 милион души. И е част от специална серия статии за физическата активност по повод предстоящите Олимпийски игри.

Това е първият път, в който списанието публикува такава серия. Основното послание преди 4 години беше, че липсата на физическа активност е убиец, който до 5.3 милиона случая на преждевременна смърт годишно в световен мащаб.

Най-новото е, че е възможно да се намалят и дори елиминират тези рискове, ако сме достатъчно активни, дори и без да тренираме или пък да ходим на фитнес, казва водещият автор на мета-анализа д-р Улф Екелунд от норвежкото училище по спортни науки и Университета Кеймбридж.

Проучването установява, че рисковете за здравето от 8-часово седене на ден могат да се елиминират с 1 час умерена физическа активност, която може да е бързо ходене – с 5.6 километра в час или с велосипед за удоволствие.

Около ¼ от всички участници в проучването съобщават, че практикуват именно подобна физическа активност.

Но още краткото времетраене на физическа активност – от около 25 минути, което се препоръчва и от официалните здравни власти, също намалява рисковете от настъпване на смърт, свързани с продължително седене.

Това е първият мета-анализ, при който директно се сравнява смъртността на хора с различна продължителност на стоене в седнало положение и физическа активност.

В анализа са включени 16 проучвания с данни на над 1 милион души на по-малко от 45 години, от САЩ, Западна Европа и Австралия.

Екипът потвърждава констатацията, че продължителното седене е свързано с увеличаване на общата смъртност. Около 75% от тези смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания и рак – на гърдата, на дебелото черво.

Учените разпределили участниците в 4 равни по-големина групи, в зависимост от нивата им на физическа активност. Като при участниците с най-ниска активност, била по-малко от 5 минути дневно, следващата група била активна от 25 до 35 минути, следващата от 50 до 65 минути, а най-активната – от 60 до 75 минути дневно.

Сред най-активната няма значима връзка между времетраенето на престоя в седнало положение, което предполага, че високата физическа активност елиминира повишения риск от ранна смърт, заради продължителното седене, отбелязват учените.

Но с намаляване на продължителността на физическата активност нараства и рискът от преждевременна смърт.

В най-голям риск са участниците, които съобщават за най-ниска физическа активност, дори ако не прекарват много време седнали всеки ден.

Участниците от групата, които са най-малко активни – по-малко от 5 минути дневно, но също така прекарвали малко време в седнало положение – по-малко от 4 часа дневно, коефициентът на риск от преждевременна смърт бил 1.27.

И е значително по-висок, отколкото при участниците, които са били най-активни – от 60 до 75 минути физическа активност всеки ден, но които прекарвали много време в седнало положение – повече от 8 часа на ден, които коефициентът бил съвсем малко в сравнение с останалите хора – 1.04, тоест коефициентът не се различава почти от този на групата, която била избрана за контролна.

И затова заключението е, че 1 час физическа активност компенсира 8 часа седене.

Само 1 час спорт напълно неутрализира опасните последствия на 8 часа седене
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 28, 2016 16:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи