Самолетният шум вдига кръвното и съсипва сърцето

Мария
Написана от Мария юни 19, 2016 07:11

Самолетният шум вдига кръвното и съсипва сърцето

Акценти:

  • Шумово замърсяване - авиационно
  • Кръвно налягане - високи стойности
  • Аорта - втвърдяване

Свързани:

Да живееш в близост до летище изобщо не е добре за човека?

Шведски изследователски екип наскоро разкри увеличаване на случаите на хипертония, както и на асимптоматично увреждане на органите при хората, които са изложени на самолетни шумове за по-продължителен период от време.

Възможно ли е авиационния шум да оказва такова голямо влияние върху здравето?

През 2013-та година е имало 64 милиона излитания и кацания, което е повишение с 1.2% спрямо 2012-та година.

От международната организация по гражданско въздухоплаване смятат, че този показател най-вероятно ще се удвои през следващите 2 десетилетия.

Летищата се увеличават и разширяват и все повече хора са изложени на шума от въздухоплавателните средства редовно.

Излагането на такова шумово замърсяване и преди е било свързвано със сънни разстройства, проблеми с дишането през нощта, нервност.

Най-новите изследвания показват, че шумът от въздухоплавателните средства може да доведе до значителни неблагоприятни изменения върху физическото здраве на хората, които са изложени на най-високо ниво на шумово замърсяване.

Например, шведско проучване, публикувано през 2007-ма година, в което взели участие повече от 2000 участници, разкрива връзката между дългосрочния авиационен шум и хипертонията.

Подобно проучване, което използвало данни от повече от 6 милиона души установява, че хора, които живеят в зони с най-високи нива на шумово замърсяване с 3.5% по-често биват приемани в болница със сърдечно-съдово заболяване.

Авиационното шумово замърсяване и здравни проблеми, които предизвиква според най-новите проучвания
Най-ново е на Медицински колеж към Университет в полския град Краков.

Марта Рожек и нейните колеги изследвали как авиационният шум въздейства на хипертонията и на асимптоматичното увреждане на органите.

В рамките на проучването взели участие 201 души на възраст 40-66 години, като всички те живеели в район или с ниско или с високо авиационно шумово замърсяване през последните 3 години.

От тази група 101 души редовно се излагали на самолетен шум, а останалите 100 живеели в район, където подобни шумове били 55 децибела или по-малко – това са всъщност контролната група.

Участниците били разпределени по възраст, пол, и интервалът от време, който прекарвали в района с повишено авиационно замърсяване.

На всички било измерено кръвното налягане, както и твърдостта на аортата и масата и функцията на лявата сърдечна камера.

Твърдостта на аортата е маркер за биологично стареене и се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови патологии, като инсулт и инфаркт на миокарда.

Както се очаквало, тези, които живеят в близост до летища, и съответно са трайно изложени на авиационен.

40% участниците, които живеели в зони с по-голям въздушен авиационен трафик, и съответно били изложени на по-голямо шум, били с хипертония, докато процентното съотношение на тези, които обитавали по-тихи райони било 24%.

Участниците, които живеели в квартали с високи нива на авиационно шумово замърсяване имали по-високи стойности на систолично и диастолично кръвно налягане – 89 мм в сравнение с 79 мм.

Същата зависимост била установена и за скритото увреждане на органите – тези, които живеели в райони с повишено авиационно шумово замърсяване имали по-твърди аорти и по-голяма маса на лявата сърдечна камера.

Резултатите от това проучване показват, че ако се живее до летище в продължение на 3 години се увеличава риска от хронично повишаване на кръвното налягане, тоест развива се хипертония.

А тези изменения обикновено водят до втвърдяване на аортата и увеличаване на риска от сърдечно-съдови инциденти.

Самолетният шум вдига кръвното и съсипва сърцето
4.5 (90.37%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 19, 2016 07:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи