Самота в леглото – ето кога мастурбацията става страшно вредна

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 03:53

Самота в леглото – ето кога мастурбацията става страшно вредна

Акценти:

  • Медитация - самоуспокоение
  • Предразположеност - зависимост
  • Наркотик - уникален

Свързани:

Сега е прието да се говори за ползата от нея както за физическото, така и за психическото здраве. Сексологът Александра Катехакис разказва в кои случаи мастурбацията може да бъде опасна и какво да правите с това.

Александра Катехакис e сексолог, директор на Центъра за пълноценен секс в Лос Анджелис. Авторът на книгата „Еротичен интелект – как да разпалим силно пълноценно желание и да се отървем от сексуална зависимост“ .

Мастурбацията може да бъде отлично средство за облекчаване на напрежението или за справяне със сексуалния глад при липсата на партньор.

За повечето от нас е естествена част от живота и пълноценна сексуалност. Но се случва и така, че желанието за самозадоволяване преминава границата на разумното.

В тези случаи „безопасният секс“ може да се превърне в зависимост и да има такива фатални и разрушителни последствия, като например наркоманията или алкохолизмът.

Предпочитайки мастурбацията пред интимните отношения с партньор, ние се оказваме в изолация. Освен това в определен момент спираме да контролираме своите позиви на обществени места. Откъде идва тази зависимост?

Когато едно дете преживява травма или е подложено на насилие, на него не му стигат възможности да изрази гнева си, отчаянието и тъгата.

Освен това в семейството може да съществува гласна или негласна забрана за оплакване и да се говори за преживяванията. Страхувайки от открит конфликт, детето може да постави потребностите на своя мъчител/и или на дисфункционалните членове на семейството са над собствените желания.

Тези неблагоприятни емоции не отиват никъде, а предизвикват вътрешен дискомфорт, който изисква да бъде разрешен, и без достъп до психотерапевт или подкрепа на близки деца може да се прояви като предразположеност към зависимости.

Мастурбацията е една от най-достъпните форми за заглушаването на страданието – затова е необходимо само спокойствие, нужно е само собственото тяло.

В някакъв смисъл това е уникален наркотик, който не можеш да купиш за пари. За съжаление, за много сексуално зависими мастурбацията се превръща в тяхната първа доза.

Ако мастурбацията се превърне в натрапчива потребност, на първо място трябва да се усвоят различни начини за самоуспокоение – медитация, разходки, дихателни упражнения, йога. Това помага за нормализиране на сексуалния живот.

Но това в по-голяма степен се отнася за мъжете, тъй като за жените самозадоволяването позволява по-добре да опознаят собственото си тяло и съответно да са наясно какво всъщност желаят да получат от своя партньор в леглото.

Докато при мъжете освен посочените неблагоприятни ефекти, които са изцяло в психически и емоционален аспект, има и физиологични, като например прекомерна загуба на полезни минерали, като цинк например, и ако мъжът се храни непълноценни, и не приема в достатъчни количества от него, с течението на времето е възможно да възникне недостиг.

Освен това честото еякулиране, както и прекаляването със секса, също водят и до изтощаване на тялото като цяло, и на нервната система най-вече, като е възможно мастурбацията да затрудни способността на мъжа да се концентрира върху работата.

А и когато вече е налице зависимост, както и по-горе бе посочено, се стига до прояви на ексбиционизъм, като дори наскоро медиите у нас писаха за такъв случай.

Предразположеността към зависимости се дължи на някакъв недостиг в живота на човека, а в случая с мастурбациите, това е липсата на сексуален партньор, която се наслагва в изключително неприятни и травмиращи преживявания в детска възраст.

Самота в леглото – ето кога мастурбацията става страшно вредна
4.5 (90%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 03:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи