Самота в семейството – има ли начин да се преборим

Мария
Написана от Мария август 7, 2016 00:36

Самота в семейството – има ли начин да се преборим

Акценти:

  • Представи - илюзорни
  • Самота - семейство
  • Ум - оценка

Свързани:

Най-добрият начин да станеш самотна, е да се омъжиш.

Изключително много хора искрено вярват, че най-доброто спасение от самотата – това е бракът. Смята се, че прилепените един до друг, хората избягват самотата.

Да и самите омъжени-женени с удоволствие демонстрират на своите приятели предимствата, придобити в брака – често повече измислени, отколкото реални.

Чувствата, възникващи в тази ситуация, у наблюдателя на чуждото семейно щастие, са напълно разбираеми. Това е много тежка самота, когато всички наоколо са по двойки. Тук е трудно човек да се сдържи, и да не направи някаква глупост. Но отново помагат наблюденията. И нека да ги направим.

Женската логика е да очакваш принципа, а след това да се възмущаваш, че през цялото време лежи на дивана, и не желае да работи.

Хората, които не са създали семейства, обикновено е прието да съжаляват, макар че всъщност нещастните в брака следва да съжаляват повече. Казват, че самотните по-често боледуват и живеят по-малко. Може да е заради това, че всички наоколо им внушават, че са нещастни, и те се връзват. Самотните жени след 40-годишна възраст разбират най-накрая, че наличието на мъж в техния живот съвсем не е задължително.

Намирането на любовник е много по-лесно, отколкото на мъж, било то и по желание. Когато той идва е празник. Когато си отива, тя се връща към ежедневието си, и не трябва да се приспособява към никого, нито пък да се отчита пред някого, отново празник.

Опасността да се окажем до чужд човек грози всеки брак. Когато се обединим един с друг, за да живеем заедно, започваме да изучаваме един друг в детайли. Нашите базови представи за партньора, обикновено са основани на информацията, получена от външни източници, и грешат с неточности, субективност, а понякога нямат и нищо общо с реалността. А още пречат и клишетата, приети в нашия кръг, и желанието да изглеждаме правилно, дори и когато сме насаме със себе си.

При проучвания, състоящи се в анкетиране, било установено, че жените ценят повече ума в мъжете, отколкото техните лични качества. На 3-то място материалното положение и външността и едва накрая възрастта.

Мъжете, по техни уверения, в жените ценят еднакво ум, външни данни и възраст. Целта на познанството почти всички участници в проучването наричат създаването на семейство и много по-рядко – познанство за прекарване на времето.

На въпроса как участниците от проучването се държат при познанства, преобладаващото болшинство отговорило, че е естествено както обикновено, макар и реално в такива ситуации всеки се старае да покаже своите най-добри страни.

Болшинството се готвили за срещи, като измисляли не само външния си вид, но и темите на разговор, маршрутът на разходките и прочие. И какво станало? Резултатът от запознаването най-често се оказвал неудачен, дори и в тези случаи, когато поначало връзката потръгвала, все пак се стигало до раздяла.

Така тези изследвания още веднъж показват, че нашите психологически убеждения са подкрепени в голяма степен от илюзорни представи, фантазии и необосновани изводи, отразяващи отминалия опит – своя и чуждият, и стереотипите.

Има ли смисъл да се изненадваме, че в реалния живот в изграждането на семейния живот няма да се получи толкова добре. Уповавайки се на изкривената информация и на чуждите норми, ние използваме неефективни методи, достигнали до нас от случайни източници.

Самота в семейството – има ли начин да се преборим
4.5 (89.09%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 7, 2016 00:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи