Сънна болест

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2015 23:37

Сънна болест

Акценти:

  • Сънна болест
  • Симптоми
  • Лечение
  • Причинител

Свързани:

Сънната болест /африканска трипанозомоза или африканска сънна болест/ е инфекция, за която много от нас са узнали още в детството, от страниците на приключенските романи на Жул Верн и Луи Бусенар.

Известните писатели доста пъстро са описали симптомите на сънната болест и нейните ужасните последствия, които, впрочем, изобщо не могат да се нарекат преувеличени, защото и в действителност повечето от заразените не успяват да оцелеят.

В човешкия организъм причинителят на сънната болест след ухапване от мухата цеце /род Glossina/, от което е възможно да се разболеят животни и хора, тъй като този вид насекоми се явяват носители на патогенните паразити от рода Trypanosoma.

Заболяването е разпространено на Африканския континент.

Всяка година диагноза африканска трипанозомоза се поставя на около 50-70 хиляди души, но броят на заразените непрекъснато намалява, което е свързано с урбанизацията и повишаване на качеството на живота в развиващите се държави.

Учените различават две форми на африканската сънна болест – гамбийска разпространена около големите езера и по долините на реките, а родезийската, обратно, типична е за саваните и често се среща в районите на обезлесени тропически гори.

Причинителите на африканската трипанозомоза са плоски паразити с продълговата вретеновидна форма.

Те са много малки 12-20 микрона на дължина, но подвижни и лесно се придвижват от едно място на друго с помощта на полупрозрачна мембрана.

Какви са симптомите и клиничната картина на заболяването?

Мухата цеце инокулира паразитите в подкожното пространство на човека при кръвосмучене.

Малко количество от трипанозомите веднага попада в кръвта, но голяма част от тях остават в мястото на ухапването, където започва активното им размножаване и се формира характерен болезнен възел – шанкър.

Впоследствие паразитите започват да се разпространяват по тялото през междутъканните пространства и лимфните съдове. Интересното е, че сънната болест постоянно мутира.

Първата генерация трипанозоми умира поради формиралите се от имунната система антитела, но в хода на тази невидима борба се образува нова антигенна форма на инфекцията.

При това 1 щам на сънната болест образува няколко стотин нови варианти на паразитите, които я предизвикват.

И именно поради това не е изненадващ фактът, че при липса на адекватно лечение човек е абсолютно беззащитен пред африканската сънна болест.

Предизвиква безпокойство и това, че и досега учените нямат представа как именно трипанозомите увреждат тъканите.

Що се отнася до симптомите на заболяването родезийската форма протича по-остро и тежко в сравнение с гамбийската, но като цяло признаците на заразяване и при двете форми са практически еднакви – наличие на входен шанкър – болезнен възел на мястото на инокулация на трипанозомите.

Появява се 5-7 дни след попадането на инфекциозните организми, предизвикващи заболяването в човешкия организъм.

Шанкърът може да се появи навсякъде по тялото, понякога се разязвява, но в крайна сметка винаги спонтанно заздравява, без да остане белег. Проявяват се и следните симптоми:

• Ремитираща треска – с периоди на повишаване и нормализиране на телесната температура;
• Безсъние и силно главоболие;
• Затруднена концентрация и развитие на тахикардия;

Лечение на сънна болест

При това заболяване традиционно се използват сурамин, органичните съединения на арсена и пентамидина. Често се прилага ефлорнитин, който е особено ефективен при гамбийската форма.

Конкретните методи на лечение зависят от степента на засягане на централната нервна система, устойчивостта на причинителя към лекарствените препарати и общото здравословно състояние на болния.

Сънна болест
4.5 (90.91%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2015 23:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи