Сънят е истинският ключ към ефективното лечение на хроничните болки

Мария
Написана от Мария септември 24, 2016 00:13

Сънят е истинският ключ към ефективното лечение на хроничните болки

„Няма да мога да се справя с болката, ако не спя добре“ – проучване от Университета на Уаруик показва, че начинът, по който хора, страдащи от хронична болка мислят за съня и за болката води до безсъние и невъзможност за справяне с болезнените усещания.

Учени от Лабораторията за съня и болката в Департамента по психология показаха, че болките в гърба, фибромиалгията, и артрита са директно свързани с негативни мисли за безсънието и болката, и това може ефективно да бъде управлявано с когнитивно-поведенческа терапия.

Ищър Ейфълалу и нейните колеги формулираха новаторска скала, която измерва вярванията за съня и болката при хора, които хора, страдащи от доста дълго време от болезнени усещания и които не спят добре, с резултат, показващ, че хората, които вярват, че не могат да спят заради болките, които изпитват е по-вероятно да страдат от безсъние, които още повече усилва болезнените им усещания.

Резултатите показват, че скалата е жизненоважна при хора, които имат проблеми със съня и с болката. При пълноценен сън болките намаляват значително, особено след кратък курс на когнитивно-поведенческа терапия.

Проучването помага на психотерапевтите да откриват и проследяват постоянните мисли за съня и болката, които нарушават съня, позволявайки прилагането на доказана ефективна поведенческа терапия срещу безсъние при хора, страдащи от хронична болка.

Ищър Ейфълалу обяснява, че сега прилаганите психотерапевтични терапии за хронична болка са фокусирани главно върху управлението на болката и по-малко наблягат върху съня, но вече има интерес към развитието на терапии за справяне едновременно с болката и с проблемите със съня.

Тази скала осигурява полезен клиничен инструмент, който оценява и наблюдава напредването на лечението при тези терапии.

Доктор Николе Танг, един от водещите автори на проучването коментира, че мислите могат да имат директно и/или индиректно въздействие върху нашите емоции, поведение и дори върху психологията.

Начинът, по който мислим за съня и неговото взаимодействие с болката може да засегне начинът, по който се борим с болката и проблемите със съня.

Като се базираме на клиничният опит можем да кажем, че някои от вярванията са полезни за здравето, докато други са вредни и освен това неверни.

Новата скала е разработена със цел да коригира онези вярвания, които имат потенциална роля във влошаването на положението с хроничната болка и безсънието.

Това изследване показва като резултат онова, които всеки един от нас вътрешно усеща – хроничните болки, от които страдат повечето хора се появяват точно, когато си помислим в негативна посока за тях и същевременно не се наспиваме добре.

И това може да бъде обяснено и с нарушения синтез и освобождаване на хормона мелатонин, чиято обезболяваща и противовъзпалителна роля е отдавна известна.

И в този смисъл вместо да употребява обезболяващи, които струват немалко пари, можем просто да си установим една правилна хигиена на съня, която да ни разреши всички проблеми с болките.

Но с днешния забързан начин на живот това би било доста трудно, тъй като стресът и напрежението от ежедневието нарушават и съня, тогава решението би било редовна физическа ефективност, която позволява на човек да се отпусне и да се измори добре, което би му гарантирало, че ще спи като малко дете, което няма абсолютно никакви грижи на главата.

Сънят е истинският ключ към ефективното лечение на хроничните болки
4.4 (88.38%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 24, 2016 00:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи