Сънят е по-важен от храната

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 22:39

Сънят е по-важен от храната

Акценти:

  • Сън храна - сравнение
  • Недоспиване - рискове за здравето
  • Прекалено доспиване - опасности

Свързани:

Да предположим, че цялата седмица ви е била много натоварена и изобщо не ви е останало време нормално да се нахраните. Как мислите ще успеете ли да „изкарате“ до края на седмицата, все пак има още 2 дни и да предположим, че имате доста работа за вършене и вероятно няма да успеете да се нахраните, както трябва.

Най-вероятно апетитът ви ще се засили, няма да имате толкова енергия, а може би дори и ще свалите няколко излишни килограма. Но общо взето и като цяло вие ще се чувствате относително добре, няма да бъдете в най-добрата си форма, но все пак ще бъдете в т.нар. поносимо състояние.

А сега да си представим, че вие решите да не спите цяла седмица или да спите сравнително малко, например по 1-2 часа. В такъв случай нищо добро не ви очаква. След няколко дни вие просто няма да сте в състояние да извършвате и елементарни дейности.

Именно поради това международната правозащитна организация Amnesty International обяви лишаването от сън за една от най-тежките форми на изтезание.

Бившият израелски министър-председател и Нобелов лауреат Менахем Беним в своята книга „В белите нощи“ така описвал своето пребиваване в подземията на Народния комисариат на вътрешните работи /НКВД – орган с функции на министерство на вътрешните работи в СССР/:

„Главата на разпитвания, сякаш изцяло е обвита от мъгла. Неговият дух е близо до смъртта, краката му се подкосяват, а единственото му желание в този момент е да легне и да заспи. Всеки, който е изпитвал това желание знае, че нито гладът, нито жаждата не могат да бъдат съпоставени с него.“

Така че защо, след като темпът на живота ни започне да се увеличава, първото, което сме готови да принесем в жертва – това е сънят? Повечето от нас вярват, че ако не си доспят 1 час, то така ще разполагат с 1 час повече, за да свършат нещо полезно.

Уви, това е абсолютен мит. Всъщност, малкото недоспиване отрицателно се отразява на човешкото здраве, на неговото настроение, способността да възприема информация и продуктивността му като цяло.

Всички тези странични ефекти не стават забележими веднага. Всяко недоспиване се отразява на нашата способност да консолидираме и усвояваме информацията, която сме възприели през светлата част от денонощието.

С други думи, недостатъчният сън пряко въздейства на способностите на човек да запаметява информация.

Но все пак колко сън ни е необходим?

Американски учени провели експеримент, при който участниците били поставени в среда, в която липсвали часовници и прозорци и те били помолени да лягат да спят в момента, в който те се почувстват уморени. 95% от доброволците спали приблизително 7-8 часа в едно денонощие.

Други 2.5% спали повече от 8 часа. Това означава, че само 2.5% от всички нас могат да спят по-малко от 7 часа и да се чувстват напълно отпочинали. Това е 1 на всеки 40 души.

Но повечето хора днес буквално са загубили представа за това какво означава да се почувстваш в абсолютен смисъл бодър и наспал се.

Най-ефективните и продуктивни специалисти представляват изключение. Обикновено те спят значително повече в сравнение с повечето от нас.

В популярното изследване, проведено от Андърс Ериксон /шведски психолог и професор по психология от университета на щата Флорида, САЩ/, сред цигуларите се установило, че спят средно около 8.5 часа в денонощие.

Но към има изследванията що се отнася до продължителността на съня са доста противоречиви – дори най-новите данни показват, че прекалено продължителният сън над 8 часа е причина за по-ранна смърт.

Сънят е по-важен от храната
4.3 (85.81%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 22:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи