Сърдечни болести заплашват жените, работещи нощна смяна

Калина
Написана от Калина януари 17, 2015 16:45

Сърдечни болести заплашват жените, работещи нощна смяна

Акценти:

  • Как се отразяват нощните смени на здравето?
  • Отключва ли болести работата на смени?
  • Увеличава ли риска от рак работата през нощта?

Свързани:

Жените, които работят нощна смяна, са с риск за повишена смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Това се съобщава в резултатите от изследване, публикувано в американския вестник за превантивна медицина (American Journal of Preventive Medicine) през януари.

Работата през нощта се свързва и с повишения риск от смърт заради рак на белия дроб, смятат учените.

Международен екип изследователи са прегледали данните от 74 862 регистрирани медицински сестри в проучване за тяхното здравословно състояние.

Смъртността при тези, които са работили нощна смяна между 6 и 14 години, е била повишена с 11%, без значение от заболяването.

Същият резултат се е получил и при жените, които в продължение на 15 и повече години са работили на смени.

Смъртността, вследствие на сърдечно-съдови заболявания при двете групи изследвани медицински сестри се оказала съответно с 19% и 23% по-висока.

Учените не са открили връзка между работата на смени и смъртността от ракови заболявания, с изключение на рака на белия дроб при тези, които са работили работа на смени в продължение на 15 или повече години (25% по-висок риск).

Тези резултати се добавят към предварително известните доказателства за потенциално вредното въздействие на нощните смени върху здравето и дълголетието. Сънят и циркадната система играят важна роля в сърдечно-съдовата дейност, влияят върху здравето и силите на организма да се предпазва от тумори.

Има и реални биологични доказателства, че нощният труд стимулира развитието на рака и сърдечносъдовите заболявания, и допринася за по-висока смъртност.

Проучването за здравето на медицинските сестри се е провело Brigham and Women’s Hospital, Бостън. То е започнало през 1976 г. с 121 700 американски медицински сестри на възраст 30-55 години, които е трябвало да отговарят на въпросници.

Информация за нощните смени е била събрана през 1988 г., като към онзи момент на въпросите са отговорили 85 197 медицински сестри.

След като от проучването били изключени жени, които са имали предшестващи сърдечно-съдови заболявания или различен вид рак от  немеланомен рак на кожата, 74 862 жени са били включени в този анализ.

Работа на смени е тази, при която хората имат дежурства поне в три нощи от седмицата, в допълнение към дневната или вечерната смяна.

Проучването „е едно от най-големите потенциални групови проучвания по целия свят с висок дял на работници нощна смяна и дълго проследяване на времето“, казва д-р Ева С. Шернхамър,  доцент в Harvard Medical School и сътрудник епидемиолог към Департамента по медицина в Brigham and Women’s Hospital, Бостън.

„Излиза, че професията на медицинската сестра и работата на смени имат много категорично отношение към повишения риск от смъртност от рак на белия дроб или сърдечно-съдови заболявания“.

Сравнявайки резултатите с предишни проучвания, д-р д-р Ева С. Шернхамър казва: „Тези резултати потвърдиха вече известните доказателства за отрицателното въздействие на нощните смени върху здравето и дълголетието.

За да се извлекат практически последици за работещите на смени и здравето им, ще изследваме продължителността и интензивността на натовареност по време на нощните смени, както и взаимодействието на графиците за дежурства с индивидуалните черти на участниците в проучването.“

Сърдечни болести заплашват жените, работещи нощна смяна
4.5 (89.25%) 80 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 17, 2015 16:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи