Сардина

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 14:00

Сардина

Акценти:

  • Сардина
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Сардина, позната и с названието сардела, е малка морска риба с дължина 15-20 см, по-рядко достига до 25 см, принадлежаща към семейство Селдови. Гърбът ѝ е със синьо-зелен цвят, двете страни на тялото и корема ѝ са сребристо бели.

Това е една от най-красивите риби – на гърбът ѝ могат да се забележат няколко от цветовете на дъгата.

Начинът на живот на сарделата не е достатъчно добре изучен – известно е, че през лятото от по-дълбоките части на морето тази риба излиза към бреговете на Атлантическия океан и след това отново изчезва за продължителен период от време.

Към басейна на Атлантическия океан принадлежат Средиземно и Черно море, в което сарделата се среща в по-ограничени количества.

Хранителна стойност на 100 грама сардела

Атлантическата сардина, която се предлага на българския пазар съдържа около 20 грама белтъчини, 9 грама мазнини, а енергийната ѝ стойност е 250 килокалории.

Полезни свойства

Едно от най-важните преимущества на сарделата се състои в това, че нейното месо е един от най-добрите източници на белтъчини, а също и лесно се усвоява от организма.

Освен това в състава на сардината влиза целия набор от необходимите за поддържането на здравето на човека елементи – цинк, фосфор, калций, калий, йод, магнезий, флуор, а също и някои други.

Сардината е доста калорична храна, а ненаситените мазнини, на които тази риба е богата са много по-полезни, отколкото тези от животински произход.

Във връзка с широкия спектър полезни свойства, които сардината притежава, нейната консумация се препоръчва на бременни жени, а също и на тези в период на лактация.

Доказана е ползата от сардината за костната система, тъй като при редовната употреба на тази риба се понижава риска от възникване на артрит и атеросклероза.

Тъй като в състава на сарделата има никотинова киселина, тази риба спомага за подобряване на състоянието на нервната система и дори притежава свойството да ограничава симптомите на психическите разстройства.

Богатата на калций сардела е необходимо да се консумира за профилактика и лечение на артроза и остеопороза. Съдържащият се в нея силен антиоксидант коензим Q10 е ефективен срещу преждевременното стареене на кожата.

Високите нива на желязо в сардината, я препоръчват в задължителна част от хранителния режим на хората, страдащи от дефицита на този минерал.

А в 100 грама от тази риба се съдържат необходимите за ден на човешкия организъм количества от витамин В3 и В6, мастни киселини, цинк и фосфор.

Консумацията на сардела е необходима за профилактика на онкологични заболявания, при имунна недостатъчност.

Отделно от това, сардината се отнася към малките видове риби, които не натрупват живак в опасни количества, а следователно не представляват опасност за човешкия и в частност за детския организъм.

Оптимално е да се употребява по 350 грама сардела седмично.

Противопоказания

Не трябва да се употребява сардина в случаи на индивидуална непоносимост, а също и при подагра и предразположеност към отлагане на соли различни от калциевите в костите.

Хората, страдащи от хипертония, е необходимо да знаят, че тази риба повишава кръвното налягане.

При различни заболявания на стомашно-чревния тракт лекарите препоръчват яденето на задушени сардини или в доматен сос без добавена на мазнина като например олио или друго растително масло.

Хората, страдащи от затлъстяване не е желателно да злоупотребяват с тази риба, поради нейната висока калоричност.

Сардина
4.5 (90.2%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 14:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи