Сарком на Юинг

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 19:00

Сарком на Юинг

Акценти:

  • Сарком на Юинг
  • Симптоми
  • Терапевтични методи за лечение
  • Каква е продължителността на стандартния курс на химиотерапия?

Свързани:

Сарком на Юинг представлява злокачествено туморно заболяване, засягащо костите и меките тъкане в близост до тях и поразява обикновено подрастващите.

Носи името на д-р Джеймс Юинг, американски патолог, който е идентифицирал този вид сарком за първи път през 1920 година.

Злокачественото образувание може да се развие навсякъде по тялото, но най-често засяга ръцете, краката, ребрата, гръбначния стълб и таза.

Лечението на саркома се състои от комбинация от химиотерапия, хирургия и/или лъчетерапия. При ранното му откриване и с адекватно лечение, повечето деца, които са го развили имат добри шансове за възстановяване.

Какви са симптомите?

Саркомът често остава незабелязан, тъй като се развива едва доловимо и постепенно или погрешно се поставя диагноза.

Например увеличаващи се болки поради нарастването на костите или спортна травма, тъй като симптомите често имитират тези на наранявания при децата.

Най-честата клинична изява е болезненост в мястото на тумора, придружена от подуване или топлина.

Болката е възможно да се усилва през нощта или при тренировка, бучка в кръгла форма е възможно да се появи в засегнатата зона, няколко седмици след появата на болезнените усещания.

Ако туморът започне да расте в костта на крака, детето е възможно да започне да накуцва безпричинно. Също се развива и субфебрилитет.

Ако ракът се е разпространил или метастазирал в други области на тялото като белите дробове или костният мозък е възможно да се появят симптоми, сочещи нарушения в тези органи.

В някои случаи, първите признаци на заболяването са внезапна безпричинна фрактура на ръка или крак или след съвсем безобидно нараняване, тъй като туморът отслабва костта и я прави уязвима към фрактури.

Ако при дете се появят някой от тези симптоми, трябва да се потърси лекар възможно най-скоро.

Не трябва да се очаква, че проявите на болестта ще изчезнат от само себе си, тъй като в такъв случай диагнозата ще бъде поставена в по-напреднал стадий на заболяването.

Лечение на Сарком на Юинг

Курсът на лечение зависи от много фактори, които включват размера и местоположението на тумора и дали са се появили метастази.

Независимо от характеристиките на тумора, всеки пациент първоначално се подлага на химиотерапия, която да свие злокачественото образувание, преди хирургичното отстраняване или радиация и за предотвратяване разпространение на раковите клетки в други части на тялото.

Химиотерапия се прилага също и след премахване на тумора, за да се гарантира, че раковите клетки няма да се появят отново.

Стандартният курс на химиотерапия продължава между 6 и 9 месеца. Децата трябва да се хоспитализират за по няколко дни по време на лечението, обикновено веднъж на всеки 2-3 седмици.

Възможно е да се наложи и по-честа хоспитализация между прилагането на терапиите поради усложнения или нежеланите реакции като повишена температура или инфекция.

Лекарствата, които се назначават при цикъла на химиотерапия се прилагат венозно.

Ако е необходимо, преди хирургичното отстраняване на тумора се прилага и лъчева терапия, поради която образуванието намалява размерите си, което улеснява хирурга при извършването на процедурата.

Възможно е да се използва и допълваща терапия от пациентите при прилагането на основното лечение, която при някои от тях осигурява облекчаване на симптомите и по-лесното понасяне на тежката диагноза.

Някои от най-често прилаганите допълващи алтернативни техники са:

• Акупунктура;
• Билкови продукти;
• Витамини или специални диети;
• Визуализация;
• Медитация;
• Духовно изцеление;

Сарком на Юинг
4.5 (89.07%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 19:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи