Сауната и рискът от сърдечно-съдови заболявания

Мария
Написана от Мария февруари 26, 2015 17:43

Сауната и рискът от сърдечно-съдови заболявания

Много хора обичат да се наслаждават на горещите бани или да „сгреят костите си“ в сауната. Тази приятна и отпускаща процедура способства за прочистването на организма и за ускоряването на веществата.

Но резултатите от ново проучване показват, че всъщност ползата от сауната не се ограничава единствено до отпускането и доставянето на удоволствие – тя също способства за понижаването риска от настъпването на смърт поради сърдечно-съдови заболявания и дори за намаляването на общата смъртност.

Група учени от Финландия, начело с Dr. Jari A. Laukkanen, наскоро публикуваха резултатите от своето проучване в JAMA Internal Medicine.
Проведените по-рано изследвания също неведнъж са установявали ползите от сауната за доброто здравословно състояние на сърдечно-съдовата система.

Въздействието на високата температура на сауната, която обикновено се препоръчва да се поддържа в рамките на 80-100 °C, се свързва с подобряване на циркулацията на кръвта, понижаване на артериалното налягане и подобряване на сърдечната функция.

Въпреки това доктор Laukkanen и неговите колеги отбелязват, че влиянието на дългосрочното регулярно въздействие на сауната на риска от внезапната сърдечна смърт, от фатална исхемична болест на сърцето /ИБС/ и общата смъртност поради каквато и да е причина – до сега почти не е изследвано.

За да попълнят тази празнина в научното познание, авторите на изследването набрали за своята научна работа 2315 мъже на възраст 42-60 години., живеещи в източна Финландия, които взели участие в голямото финско изследване innish Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study.

Към момента на началото на изследването – през 1984 г., всички негови участници попълвали анкети, в която се съдържали въпроси за честотата, продължителността на престоя в сауна, а също и за средната температура в нея.

За изследвания период – почти 21 години, били регистрирани 190 случая на внезапна сърдечна смърт, 281 случая на исхемична болест на сърцето с летален изход, 407 случая на смърт поради други сърдечно-съдови заболявания – общият брой на смъртните случаи от всички тези причини бил 929.

Авторите на изследването установили, че при хората, които посещавали сауна 2-3 пъти седмично, се наблюдавало понижаване на риска от внезапна сърдечна смърт с 23%, намаляване на вероятността от обостряне на ИБС с настъпване на смърт с 22%, понижаване на риска поради други сърдечно-съдови заболявания с 27% и понижаване на риска от обща смъртност с 24%, в сравнение с мъжете, които посещавали сауна веднъж седмично.

Освен това учените установили, че продължителността на посещението в сауната също влияе на резултатите – при мъжете, които прекарвали в сауната 11-19 минути се установило намаляване на риска от внезапна сърдечна смърт със 7% в сравнение с тези, чиито престой бил с продължителност по-малка от 11 минути.

А тези участници, които прекарвали в сауната повече от 19 минути, били с 52% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания спрямо тези, които престоявали в сауната по-малко от 11 минути.

Учените посочват, че получените от тях първоначални резултати са останали същите, дори след отчитане на такива сърдечно-съдови рискови фактори като тютюнопушене, артериална хипертония, нивата на холестерола и на триглециридите в кръвта и други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите.

Коментирайки получените от тях данни, авторите на изследването посочват:

„От това изследване се сдобихме със солидни доказателства, че редовните посещения на сауна представляват начин за предпазване от фатална прогресия на сърдечно-съдовите заболявания.“

Сауната и рискът от сърдечно-съдови заболявания
4.5 (89.86%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 26, 2015 17:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи