Съвременната хирургия – съюз на иновации и традиции

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 06:40

Съвременната хирургия – съюз на иновации и традиции

Акценти:

  • Усещания - тактилни
  • Иновации - традиции
  • Кръвозагуби - минимум

Свързани:

Съвременната хирургия вече взе на въоръжение най-напредничавите технологични новости – робототехника и компютърни технологии.

Какви перспективи дава този съюз на иновации и традиции, ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос.
Фразата, че операцията се прави от робот, вече не е фантастика.

Медицинските роботизирани комплекси успешно работят по целия свят. У нас за първи път беше инсталиран в Плевен, а сега вече има и в София.
Пионери в областта на високоточната медицина у нас станаха лекари от Плевен – през 2008 година в УМБАЛ „Георги Странски“ беше извършена първата операция с помощта на хирургическия робот Да Винчи.

Комплексът се състои от 2 блока – първият е предназначен за лекаря, който с джойстици и педали, извършва операцията.

Движенията се дублират от втория блок – двете негови ръце се повтарят от движенията на хирурга, а третата изпълнява задачата на асистент, а четвъртата държи видеокамерата.

Обемното изображение на оперирания участък се предава на екран, а при необходимост може да се увеличи с 10 пъти.

По данни на американска компания, в клиники на САЩ функционират вече над 2000 такива апарата, около 1000 се използват в други части на света.

Системата Да Винчи може да се закупи директно от производителя, цената варира в зависимост от допълнителните устройства и броя на конзолите.

А също и от договора за поддръжка и обслужване на техниката и от обучението на специалистите. Ако се сключи за срок до 5 години, са възможни съществени отстъпки.

Освен това, в Европа и Азия е създадена мрежа от фирми посредници, които са официални представители на компанията производител.

Цикълът на обновяване на линиите на комплекса Да Винчи е около 5 години, като сега се пуска вече 3-то поколение медицински роботи.

Стойността на операциите, извършвани с помощта на комплекса, зависи от много фактори, и на първо място от тежестта на процеса и техниката на изпълнение.

Най-популярната интервенция – премахване на злокачествен тумор на простатата, в немските клиники струва за български граждани – около 12 хиляди евро.

В тази сума се включват също полетът и цената на услугите на преводача.

Рекордът по брой операции, проведени с помощта на робота Да Винчи, принадлежи на хирурга от Ню Йорк Дейвид Самади – над 6000.

Плюсове и минуси

Най-големият недостатък на комплекса Да Винчи е високата цена. В САЩ комплексът струва около 2 милиона долара, а у нас надминава и 3.

Освен това, разходите за обслужване и разходните материали са около 200 хиляди долара годишно.
Всички инструменти за Да Винчи са за еднократна употреба, и струват доста прилично.

Комплектът за една операция като сума е между 3000 и 4000 долара. За да се изплати, инсталацията на Да Винчи, апаратурата трябва да работи на пълно натоварване, затова и в западните клиники операциите с използването на роботи са поставени на конвейер.

Хирурзите от старото поколение, смятащи тактилните усещания за много важни, критикуват Да Винчи за липсата на непосредствен контакт с болния.

Но именно и това може да се смята за голямо предимство – рискът от прехвърляне на инфекцията в раната на практика отсъства.

Освен това манипулатори на робота могат да проникнат в такива участъци, където човешките ръце просто не могат да достигнат. Разрезите са миниатюрни, като кръвозагубите се свеждат до минимум.

Съвременната хирургия – съюз на иновации и традиции
4.5 (89.23%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 06:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи