Съвременни методи за изследване на кръвта и на кръвотворните органи

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 14:36

Съвременни методи за изследване на кръвта и на кръвотворните органи

Акценти:

  • СУЕ - същност
  • Изследвания на кръвта
  • Анализ на кръвта - йоноселективен

Свързани:

Кръвните проби за анализ се вземат посредством игла от вена в областта на лакътя или с помощта на убождане с ланцета на възглавничката на пръста.

За да се определят и да се изброят различните видове клетки, кръвната проба се оцветява със специални оцветители и се изследва в лаборатория в специален автоматичен хематологичен анализатор.

Защо е необходим анализ на кръвта?

Неприятните усещания съпровождат, особено в ранните стадии, далеч не всяко заболяване. Болка, сигнализираща за нарушение в определена зона на нашето тяло, възниква само там, където има рецептори за болка.

Също така често интензитетът на болката често не съвпада с тежестта на заболяването. Така например, кариесът или пулпитът, въпреки че причиняват невероятни страдания, не заплашват живота.

И в същото време несравнимо по-опасният рак на стомаха дълго време не дава признаци за себе си, поради липсата на рецептори за болка в стомаха.

Поначало много заболявания се проявяват с неспецифични симптоми – отпадналост, слабост, повишение на температурата на тялото, отсъствие на апетит, безпричинно понижаване на теглото.

А и въз основа на своевременно извършените изследвания, сред които е и пълната кръвна картина, лекарят може правилно да постави диагноза и да назначи лечение. Много важно да се потърси специализирана медицинска помощ при първите признаци на общо неразположение – от това зависи не само здравето, но и живота на човека.

Основни видове изследвания на кръвта

• Клиничен – изброяват се кръвните клетки по класове – еритроцити, левкоцити, тромбоцити и се определя процентното съотношение на всички видове бели кръвни клетки – левкоцитарна формула или левкограма.

Клиничното изследване на кръвта позволява да се установят многобройни нарушения, които се проявяват в изменения на количествения състав или в отклонения на качествените свойства на компонентите на кръвта.

• Биохимичен – в кръвния серум се определя концентрацията на различните органични вещества – например глюкоза, билирубин, желязо, витамин В12, фолиева киселина. При този вид изследване клетъчният състав на кръвта не се изследва.

• Йоноселективен – определя се концентрацията на електролитите в кръвта – йоните на калия, натрия, калция, на хлоридите.

• Бактериологичен – установява наличието в кръвта на микроорганизми – бактерии, вируси, а също и следи от тяхната жизнена дейност.

Освен това съществуват различни тясно специализирани анализи – имунологични и хемостазиологични като способността на кръвта да се съсирва, тестове за определяне на хормони, онкомаркери, кръвните групи, резус-фактор и много други.

В последно време широко разпространение получиха молекулно-генетични изследвания, позволяващи откриването на наследствени заболявания или предразположеността към тях.

Какво представлява СУЕ?

Наред с гореизброените видове изследвания съществува и методика за определяне на СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите. По-рано този тест беше с наименованието РУЕ – реакция на утаяване на еритроцитите.

Но впоследствие учените стигнаха до заключението, че физическият процес на утаяване – седиментация, не е реакция.

Ето защо вече повече от 100 години този вид изследване се използва за количествено определяне на интензивността на разнообразни възпалителни процеси – въпреки това мястото на тяхната локализация не следва да се определя само въз основа на този тест.

Причини за ускоряване на СУЕ?

• Инфекциозни заболявания – особено гнойни;
• Тумори;
• Нарушаване обмяната на веществата;
• Автоимунни заболявания – ревматоиден атрит, системна червена вълчанка, ревматизъм, тромбози;
• Цироза на черния дроб;
• Онкологични заболявания;
• Някои непатологични състояния – например бременност;

При това е много важна динамиката – СУЕ нараства с напредването на възпалителния процес. Показателят за СУЕ се увеличава и при анемия, въпреки причината в този случай е друга.

Нормално СУЕ е 1-10 мм/ч при мъжете и 2-15 мм/ч при жените. При значително увеличаване на този показател – до 40-50 мм/ч незабавно следва да бъдат назначени други изследвания.

Съвременни методи за изследване на кръвта и на кръвотворните органи
4.5 (89.66%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 22, 2015 14:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи