Създадоха ваксината на бъдещето – пази от токсоплазмоза, Ебола и свински грип

Мария
Написана от Мария юли 15, 2016 10:07

Създадоха ваксината на бъдещето – пази от токсоплазмоза, Ебола и свински грип

Акценти:

  • Вирус Зика - опасност
  • Клинични изпитвания - ваксина
  • Токсоплазмоза - защита

Свързани:

В изследователския център на Кеймбридж, щата Масачузетс, екип от инженери разработи универсална ваксина, която помага за справяне с токсоплазмоза, свински грип и вируса Ебола.

Основната разлика на новия препарат от днес съществуващите е използването на РНК, която притежава свойството да кодира патогенни белтъци – вируси или бактерии.

Учените успяха да вградят РНК в молекула и след попадането на такава молекула в клетките и синтез на белтъци, организмът започнал да образува антитела към вируси, тоест наблюдава се имунен отговор.

Според Даниел Андерсън, авторът на новия изследователски проект, така може да се произведе ваксина за период от около 7-10 дни, което ще позволи своевременно и ефективно да се борим с неочакваните епидемични взривове на инфекции, освен това се създава възможност бързо да се променя състава на ваксината с цел по-голяма ефективност.

В състава на ваксините, които се използват днес, влизат инактивирани микроорганизми, като производството на такива препарати отнема доста дълго време, освен това не са изключени и усложнения след ваксинацията.

В редица ваксини вместо инактивирани микроорганизми се използват белтъци, които образуват вируси или бактерии, но подобни препарати са по-малко ефективни и специалистите са принудени да усилват тяхното действие с препарати със специални вещества – адюванти.

Новата ваксина на основата на РНК може да предизвика по-силен имунен отговор, в сравнение с традиционните ваксини, доколкото клетките образуват огромно количество копия на белтъка, който е кодиран в тях.

Следва да се отбележи, че идеята да се използва рибонуклеинова киселина за производство на ваксини съществува вече от около 3 десетилетия, но досега не е откриван метод за безопасно доставяне на молекули РНК в организма.

И неотдавна, с помощта на наночастици учените от щата Масачузетс успели да направят това – положително заредени наночастици – от специален полимер, се обединили с отрицателно РНК.

Впоследствие учените получили сфера с диаметър приблизително 0.15 микрона – приблизителният размер на вирусите.

Експериментите показали, че препаратите на основата на РНК са способни да проникнат в клетките, с помощта на същите белтъци, от които се състоят и вирусите и бактериите.

След като частиците проникват в клетките започва синтез на белтък, който и води до имунна реакция на организма. Както показват редица тестове, РНК ваксината може да предизвика не само клетъчен, но и хуморален имунитет.

Учените тествали новият препарат върху гризачи и установили, че организмът на индивидите не реагира на причинителите на свинския грип, вируса Ебола, токсоплазмоза.

По думите на разработчиците, новата ваксина е по-безопасна в сравнение с ваксините на основата на ДНК, доколкото РНК не може да вгради в гените и да доведе до различни мутации.

Екипът от изследователи скоро ще получи патент за своето изобретение и е напълно възможно да започне серийно производство на препарата.

Учените също отбелязват, че възнамеряват да се ангажират с разработването на ваксина и срещу вируса Зика и Лаймска болест.

Все още обаче е прибързано да говорим, че ваксината ще бъде пусната на пазара, тъй като към настоящия момент не става и дума за провеждане на клинични изпитвания върху хора, които обикновено отнемат не по-малко от 5 години.

Но следва да се отбележи, че това се отнася по-скоро за пускането на нови лекарства, а, както бе отбелязано в настоящата статия, необходимото време за производството на нова ваксина ще се съкрати до 1 седмица.

Създадоха ваксината на бъдещето – пази от токсоплазмоза, Ебола и свински грип
4.6 (92.26%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 15, 2016 10:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи