Счупване на кости при възрастни мъже – виновна ли е остеопорозата

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2018 10:41

Счупване на кости при възрастни мъже – виновна ли е остеопорозата

Акценти:

  • Остеопороза - фрактура
  • Препоръи - стандартни
  • Обем - костна маса

Свързани:

Макар и остеопорозата да се смята за предимно женско заболяване, мъжете също често се сблъскват с него. По данни на националния фонд за остеопороза на САЩ, при 1 от 4 мъже се наблюдава възрастово увреждане на костите, свързано с тяхната патологична крехкост.

Макар и това заболяване да е наистина по-разпространено сред мъжете, все по-често се признава, че засяга мъжете по-често, отколкото се е смятало по-рано.

Причините за патологичните фрактури, които са предизвикани от възрастови изменения на скелета, а също и дефицит на витамини и минерали, които трябва да постъпват с храната.

Проблема с остеопороза и фрактури при възрастни

По данни на статистиката, всяка втора жена може да пострада от фрактури в напреднала възраст. Но статистическите изследвания показват, че всеки 4-ти мъж също е риск от фрактура, свързана с остеопороза.

В скорошно изследване учени провеждат скрининг на костната маса при 200 мъже, и установили, че при 40% от тях, които били над 55 години, са с ниска костна маса, а 9% с изразена остеопороза.

Още по-тревожен е фактът, че над 75 години шансът мъжете да получат счупване, заради остеопороза, е по-голям, отколкото рискът от сърдечен пристъп.

Но най-опасно е това, че остеопорозата не се открива, докато не се случи първата фрактура. И най-често в гръбнака, тазобедрената става, предмишниците.

Проблемът с откриването на болестта при мъже

След само една патологична фрактура, предизвикана от остеопороза, са възможни сериозни последствия, особено при мъжете.

Според данните от статистиката, възрастните мъже обикновено са с най-лоша прогноза за възстановяване след фрактура на бедрото. Нивото на смъртност сред жените през първата година е 15-20%, докато при възрастните мъже достига 33%.

Проявленията на болестта често се игнорират, тъй като се смята, че за мъжете остеопорозата не е характерна. В изследвания, проведени през 2017 г., са били оценени знанията за болестта сред мъже на възраст от 36 до 55 години.

Установено е, че те на практика не са осведомени за това какви възможни проблеми с костите на скелета биха могли да имат. Много дори не знаят за това заболяване, други частично са се наслушали за патологията, но не смятат нейните проявления за сериозни и опасни.

Това може да е отчасти свързано с факта, че мъжете се раждат с по-голям обем костна маса, нямат менопауза, която да води до усилена загуба на костна тъкан 5 години след настъпването на климакса.

Не се обръща внимание на патологиите на костите

Проблемите с увреждане на костите с напредването на възрастта са свързани с факта, че специалистите в областта на здравеопазването не обръщат толкова внимание на мъжете по отношение на остеопорозата. Много от тях смятат, че това е типично женско заболяване.

Ако жена постъпи в травмотология с фрактура на крака, в повечето случаи тя впоследствие ще бъде наблюдавана от лекар и ще получава препарати за укрепване на костната тъкан.

По отношение на фрактурите при мъжете не се обръща такова внимание. По-малко от 5% от мъжете впоследствие се изследват за тази патология и получават лечение за нормализиране на плътността на костите.

Повечето изследвания на остепорозата се съсредоточават върху разработката, диагностиката и лечението на болестта при жени. Скринингът на заболяването при мъжете е изключително неадекватен.

На практика не съществуват никакви стандартни препоръки по отношение на това заболяване.

Счупване на кости при възрастни мъже – виновна ли е остеопорозата
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2018 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи