Сексуалното насилие и рискът от увреждане на сърдечно-съдовата система на жените

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2015 00:10

Сексуалното насилие и рискът от увреждане на сърдечно-съдовата система на жените

Акценти:

  • Сексуално насилие в детството
  • Сърдечно-съдов риск в зряла възраст
  • Развитие на атеросклеротични изменения

Свързани:

Към доказателствата за влиянието на психологическите фактори за здравето на сърдечно-съдовата система се прибавят все повече изследвания за това, че жестокото отношение към децата и в частност преживяното сексуално насилие в детска възраст оказва влияние на състоянието на сърдечно-съдовата система в зряла възраст.

Резултатите от ново изследване, публикувано на 17-ти юли 2014 г. в списание Stroke, показаха, че наличието на взаимовръзка между преживяното в детството сексуално насилие и широкото разпространение на субклиничните сърдечно-съдови заболявания при жените на средна възраст.

Изследователите използвали данните от 6 центъра, в които се провеждало изследване на женското здраве на национално ниво /Study of Women’s Health Across the Nation, SWAN/, в което били включени жени на средна възраст.

Центровете, в които се провеждали изследвания били разположени в следните градове в САЩ – Бостън, Чикаго, Детройт, Ню Йорк, Питсбърг и в Оуклънд и били включени, както жени от европейски произход, така и афроамериканки, китайки и от Латинска Америка.

Общо взели участие 1402 жени на възраст от 42 до 52 години със запазена матка и най-малко с един яйчник.

Участничките не в състояние на бременност или лактация, не приемали орални контрацептиви или други хормонални препарати.

От анализа били изключени тези жени, при които били открити сърдечно-съдови заболявания или инсулт.

През 1996-97 година били започнати ежегодни клинични изследвания, включващи двустранна образна диагностика на сънните артерии за определяне на дебелината на интима-медия комплекс , а също и за наличието на атеросклеротични плаки.

По време на посещенията на медицинските центрове за провеждането на тази образна диагностика, на участващите жени били задавани въпроси за евентуално упражнено спрямо тях физическо и сексуалното насилие в детството и в зряла възраст.

Установило се, че около ¼ от жените /25.83%/ били претърпели физическо или сексуално насилие в детството и 23%, когато били в зряла възраст.

Разпространеността на насилието се различавала в зависимост от расово-етническата принадлежност и достигала 30.79% сред участващите афроамериканки.

Най-ниски били показателите сред взелите участие имигрантки от Китай – 18.56%. 7% от жените преживели в детството си и физическо и сексуално насилие, а 6% били обект на физическа и сексуална злоупотреба в зряла възраст.

Била установена силна взаимообусловеност /Р < 0.01/между анамнезата за сексуално насилие в детството и показателите за дебелината на интима-медия комплекса в съвкупността от фактори, като възраст и етническа принадлежност, които отчитал съответния център.

Връзката оставала достоверна (P < 0,05) и след последващо отчитане на различни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, такива като индексът на телесната маса, нивата на холестерола – липопротеин с висока плътност, систоличното артериално налягане, тютюнопушенето, употребата на алкохол, физическата активност и приемът на антихипертензивни, липидопонижаващи и противодиабетни лекарства.

Не била доказана връзка между състоянието на интима-медия комплекс между физическото насилие в детството и двата на варианта на злоупотреба в зряла възраст.

Според авторите този резултат би могъл да се обясни с това, че сексуалното насилие е най-тежко преживяваният от децата вид жестоко отношение или то може да се определи като показател за общата тежест на упражненото насилие.

Включването към анализа като допълнителни варианти симптоми на депресия, параметрите на начина на хранене, а също и изключването на жените с висок риск не е довело до промяна на първоначално получените резултати.

Що се отнася до честотата на разпространение на атеросклеротичните плаки в сънните артерии, в рамките на проучването се установила тенденция към увеличаване на тяхното количество при участничките преживели сексуално насилие в зряла възраст.

Сексуалното насилие и рискът от увреждане на сърдечно-съдовата система на жените
4.6 (91.08%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2015 00:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи