Секцио повече от 2 пъти – възможно ли е

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2018 18:32

Секцио повече от 2 пъти – възможно ли е

Акценти:

  • Упойка - частична
  • Индивидуално - консултация
  • Изменения - разтягане

Свързани:

Колкото пъти жените могат да правят цезарово сечение. Днес у нас се практикува почти масово секцио. В някои ситуации обаче единственият начин за родоразрешение е секцио. Колко пъти може да се ражда със секцио и възможно да се роди естествено след секцио.

Секциото е хирургична интервенция, в хода на която бебето се извлича от лекарите през разрез на матката. Днес тази операция се извършва в 40% от случаите, това е много повече, отколкото се приема за нормално.

Защо е опасно секциото?

Цезаровото сечение се отнася към откритите операции, при които рискът от развитие на усложнения е значително по-висока, ако се сравнява с естествено раждане.

Лекарите твърдят, негативните последствия за здравето възникват по-често, ако предходната бременност е завършила с хирургична интервенция.

Може ли да се роди естествено след секцио?

Ако бременната няма показания за хирургично родоразрешение, може да роди сама, дори и да има вече 1, 2 или 3 цезарови сечение. Но следва да се разбира,че всеки организъм е индивидуален, и подобни въпроси се решават от лекар.

Понякога специалистите не препоръчват 3-та бременност, тъй като самостоятелно раждане се изключва, а след секцио са възможни опасни усложнения.

Ако въпреки съветите на лекарите жената все пак забременее, е важно постоянно наблюдение в болницата и да се следи състоянието на плода.

Ако по време на операцията възникнат сериозни усложнения, които излагат на риск живота на майката, например, обилно кръвотечение, което не може да се спре с различни методи, се премахва детеродния орган, за да се запази живота на майката.

Затова е важно да се слуша лекаря с цел избягване на сериозни усложнения.

Колко операции са допустими?

Медицината доста напредна, затова днес при цезарово сечение лекарите правят минимален козметичен шев с хоризонтално положение. Също се използват качествени материали за зашиване на рани, които предотвратяват нагнояване и спомагат за по-бързо възстановяване.

Само до преди 10 години ситуацията беше съвсем различна. Именно заради това лекарите твърдяха, че броят на операциите не трябва да превишават 3-ти. Но все по-често се срещат случаи на родени 5 и повече деца със секцио.

Особености на повторните операции

Ако бременната жена реши да ражда още едно дете, но няма възможност да роди сама, а вече има зад гърба си 2-3 цезарови сечения, операцията се прави преди термина.

С цел избягване на разкъсване на матката или разтваряне на шевовете, интервенцията се извършва планово на 37-38 седмица.

При изхождане от данните от предходната операция е възможно да бъде променена тактиката на обезболяване. Ако предходното раждане е било преди 3-4 години, усложнения не са наблюдавани, то в такъв случай упойката може да частична.

Това означава, че жената ще бъде в пълно съзнание, но за всичко, което се намира от корема надолу е безчувствено. Ако предходните раждания са били усложнения, при всички случаи се поставя пълна упойка.

Има ли предимства?

Колкото и странно да ни звучи, но все пак секциото има и своите предимства:

  • По-безопасен и контролиран метод на раждане;
  • Влагалището не се разтяга и изменения;
  • В сравнение с естественото раждане е доста по-бърдо родоразрешие;
  • Липса на контракции и родилни напъни, които отказват младите жени да раждат.

Може да се направи извод, че всичко е много индивидуално. Във всеки случай е необходима консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Секцио повече от 2 пъти – възможно ли е
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2018 18:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи