Семейство с две деца – толкова ли е просто всичко

Мария
Написана от Мария март 5, 2015 10:32

Семейство с две деца – толкова ли е просто всичко

Акценти:

  • Семейство - две деца
  • Предизвикателства при отглеждането
  • Разлика във възрастта - важен фактор

Свързани:

Много изследвания и публикации са посветени на проблемите на семействата с различен брой деца.

Учените и публицистите се опитват да анализират какви са особеностите в развитието на децата, когато те се отглеждат в многодетни семейства или когато растат без братя и сестри, с какви трудности се налага да се сблъскват родителите, които възпитават близнаци.

По всички теми има достатъчно информация в мрежата и в профилираните издания.
Много по-малко информация, обаче има за най-честият семеен вариант в съвременна Европа, включително и в България, а именно за семействата с две деца.

Когато децата са 2, а не 1, е по-весело в семейството, освен това по-голямото може да помага на своята майка и да си играе със своя брат или сестра. Или по-голямото дете по свое усмотрение в краен случай може да свърши нещо полезно в домакинството, помагайки по този начин на своята майка.

Много често се прави опит да се определи каква е най-подходящата възрастова разлика между малкото и голямото дете. Когато те са с много малка разлика и на практика са на една и съща възраст, например с разлика от около 1-1.5 години, се превръщат в сериозна тежест за своята майка.

Но най-тежко е за майката е само за времето, когато те са съвсем малки, но има надежда, че като поотраснат ще играят заедно и ще бъдат истински другари. Често ли случва така, обаче? За съжаление, родителите понякога виждат как децата им постоянно си съперничат помежду си, по-малкият е обиден, че на него нещо не му е позволено, което пък на по-големия е.

Или обратно на по-голямото дете му се налага винаги да отстъпва и е през повечето време е недоволен от това. Децата, които са на приблизително еднаква възраст, обикновено, когато поотраснат се разбират много добре и се превръщат в едни другари, но в детството скандалите и конфликтите са много чести.

Голямата разлика във възрастта изглежда е по-добра – по-голямото дете често получава указание „да не бъде дете“ и често се превръща в основен помощник на своята майка.

От друга страна, дневният режим налага своите ограничения – по-малкото дете се храни и спи по график, поради това е трудно за семейството да отиде някъде заедно или да покани гости приятели.

Почивката на семейството по време на отпуск или празници също се превръща в проблем поради прекалено големите различните потребности на децата с разлика повече от 5 години.

Понякога родителите решават да прекарат почивните си дни или отпуска си разделно – някой от тях остава с малкия, а другият отива някъде с по-големия или едното от децата се оставя на бабата.

Освен това разликата във възрастта има още един такъв важен фактор като пол на децата.

Но е трудно да се каже какво е по-добре. 2 деца от един пол – може би грижата е по-лесна, предаването на играчки и вещите, но е по-сложно по отношение на съперничеството за вниманието на родителите, за похвали, за подаръци и пр.

Децата с различен пол, изглежда, че трябва по-малко да спорят, тъй като има различни играчки и веща, но много зависи от това кой е по-голям и кой по-малък – както ние знаем ролята на по-голямата сестра или по-малкия брат е за цял живот.

Ако синът е по-голям, то тогава на него постоянно му се говори, че трябва да отстъпва на сестра, но това му се отразява в зряла възраст, тъй като тогава възприема, че най-добрият изход от една конфликтна ситуация е да направи така, както му казва някой друг.

Семейство с две деца – толкова ли е просто всичко
4.5 (89%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 5, 2015 10:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи