Серумна болест

Мария
Написана от Мария март 1, 2015 19:31

Серумна болест

Акценти:

  • Серумна болест
  • Симптоми
  • Лечение
  • Форми на заболяването

Свързани:

Серумната болест, като се използва и названието „серумна алергия“, се отнася към групата на алергични заболявания. Нейното развитие е в резултат на свръхчувствителност на организма към попадналите в него белтъци с чужд произход.

Най-често реакция възниква при въвеждане на хетероложни протеини, тоест от други биологични видове /животни/ и по-рядко на хомоложни /човешки/.

Обикновено в организма серум се въвежда с профилактична или терапевтична цел при различни инфекциозни заболявания.

И доколкото всеки серум съдържа в своя състав чужди белтъци, при неговото прилагане могат да възникне реакция на организма във вид на серумна болест.

Проявления от този тип могат да се получат в резултат на въвеждане на серуми срещу тетанус, морбили и при поставянето на други инжекции, съдържащи серуми.

Днес, тъй като вече всички лекарствени препарати се произвеждат с все усъвършенствани технологии и затова са с по-висока степен на чистота, на практика медикаментите вече не предизвикват серумна алергия.

Поради това с всяка изминала година броят на получилите този тип алергична реакция става все по-малък и по-малък.

Също така за понижаване на риска от възникване на това заболяване лекарите се стараят, доколкото е възможно, да прилагат алтернативни препарати, които притежават най-ниска степен на реактогенна активност.

Какви са симптомите?

Степента на интензивност на симптомите и проявленията на серумната алергия при повечето хора варира – от най-незначителна и едва доловима до анафилактичен шок, при който ако човек не потърси медицинска помощ своевременно е възможен и фатален изход.

В първите етапи от своето развитие серумната болест се проявява със зачервяване и поява на обрив по и около кожните повърхности, където е бил въведен серума.

Вече при прогресия на алергичната реакция симптомите се превръщат в цели комбинации от системни признаци.

Зачервяването и обривът се съпровождат от характерен силно изразен и постоянен сърбеж. Обривът с течение на времето може да придобие различни форми, които са сходни с тези при морбили и скарлатина.

Понякога обривът при серумното заболяване може да се приеме за реакция на имунната система, предизвикана от контакт с токсични алергени като при контактен дерматит.

В леките си форми серумната алергия може да се прояви с локално повишаване на температурата, а в по-тежките с покачването на температурата на цялото тяло.

Засегнатите стави при това заболяване отичат и се подуват, в тези области може да се появи болка с различна интензивност, в зависимост от фазата на серумната алергия.

Увеличаването на лимфните възли е също характерно за серумната болест, но този процес протича почти незабелязано, тъй като уголемените лимфни възли не са болезнени.

Серумната болест е възможно да предизвика сърдечна и дихателна недостатъчност. В такива случаи се появява кашлица, задух, посиняват кожата и лигавиците, засегнатите повръщат и имат диария.

Заболяването може да засегне и черния дроб, което се проявява чрез пожълтяване на кожата и влошено храносмилане.

Лечение на серумна болест

При установена точна диагноза се назначават лекарствени препарати с антихистаминово въздействие върху организма. При по-остро и усложнено протичане на заболяването в курсът на лечение се включват адреналинови препарати и кортикостероиди.

Когато се засегне сърдечно-съдовата система и дихателните пътища се прилага терапия с кислород и се извършва изкуствена вентилация на белите дробове на пациента.

При остри пристъпи на заболяването се провеждат реанимационни мероприятия.

Серумна болест
4.5 (89.82%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 1, 2015 19:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи