Сезонни лакомства – какви дарове на природата не са за изпускане

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 12:26

Сезонни лакомства – какви дарове на природата не са за изпускане

Акценти:

  • Дарове - сезонни
  • Размножаване - блокиране
  • Кожа - полезна

Свързани:

Всяка година ние очакваме сезона на дините, но за съжаление, той вече отмина. Но въпреки това и сега на пазара се предлага голямо разнообразие от плодове, на което си заслужава да обърнем внимание, за да отслабнем.

Ако ежедневно се храните със сезонни плодове, изключвайки сладкото и тестеното, можете да отслабвате с до 5 килограма седмично.

Разбира се, някои есенни плодове като гроздето много силно възбуждат апетита, затова с тях много трябва да се внимава що се отнася до количествата.

Ябълки

Какво знаете за този известен на почти всички нас плод? Че в него има много желязо и витамин С? Но забравете за всичко това – всичко това не е вярно.

Средно една ябълка тежи приблизително 150 грама и желязото в нея е по-малко от 1% от дневната потребност.

Аскорбиновата киселина – витамин С е повече – около 7 мг, но и това не е много – общо 11% от дневната препоръчителна доза. За сравнение – в малък портокал витамин С е 10 пъти повече.

Също така има и други дарове на природата, в които аскорбиновата киселина е значително повече.

Защо пък тогава да ядем ябълки и защо те са полезни? Ползата от тях не е във витамините, а в антиоксидантите.

Всички, които се съдържат в ябълката имат общ ефект – неутрализирайки свободните радикали, те забавят стареенето, забавят стареенето на организма, отстраняват вредните мутации, препятствайки развитието на рака и правят още нещо много по-полезно.

Те активизират или потискат гените, регулират функцията на рецепторите и на ензимите. Някои от тях са подобни на хормони – между впрочем, именно благодарение на този си ефект, те предпазват кръвоносните съдове от увреждане.

Тези свойства на антиоксидантите са незаменими, те са ни жизнено необходими както и витамините. И ябълките са много важна храна, тъй като такова многообразие от антиоксиданти, трудно може да се срещне в друга хранителен продукт.

Ето и някои от най-добре проучените антиоксиданти в ябълките:

  • Флавоноиди – кверцетин, катехин, епикатехин, процианидин, цианидин, флоридзин;
  • Фенолни киселини – кумаринова, хлорогенова и халова;

Ябълките и сърцето

Освен противораковото действие антиоксидантите на ябълките предпазват кръвоносните съдове, препятствайки развитието на атеросклероза.

Благодарение на това ябълките спомагат за избягването на стенокардията, сърдечните аритмии, недостатъчността на кръвообращението, инфарктите и инсултите.

При това антиоксидантите на ябълките действат веднага на няколко фронта. На първо място препятстват окислението на липидите в кръвта, правейки ги по-малко вредни.

На второ място понижават холестерола по всички известни начини – препятстват неговото усвояване от хранителното съдържимо в червата и понижават неговия синтез в организма.

С кожата или без?

Как да ядем ябълките – с или без кожата? Учените провели следния експеримент – обелили кожата на плода и приготвили отделно екстракти от неговата месеста част.

Оказало се, че кожата оказва най-силен противотуморен ефект – в нея антиоксидантите са повече. Например, флавоноидите са 2-3 пъти повече, отколкото в месестата част, а фенолните киселини 2-6 пъти повече.

Приблизително толкова пъти е по-висока общата антиоксидантна активност на кората, отколкото на месестата част. Изводът е очевиден – кожата на ябълките не трябва да се бели.

Освен това в кожата на ябълката са открити 12 нови близки по състав вещества, отнасящи се към така наречените тритерпеноиди. Последните блокират размножаването на злокачествените клетки в черния дроб, на гърдата и на дебелото черво.

Сезонни лакомства – какви дарове на природата не са за изпускане
4.5 (89.87%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 12:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи