Сфеноидит – възпаление на клиновидните синуси

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 14:29

Сфеноидит – възпаление на клиновидните синуси

Акценти:

  • Сфеноидит - остро възпаление
  • Етиотропна терапия - възбудител
  • Терапевтична тактика - действие

Свързани:

Хората често страдащи от различни възпалителни заболявания на горните дихателни пътища понякога трябва да лекуват и възпаление на клиновидните синуси, което обаче е сравнително рядко.

Това заболяване може да стане следствие на различни вирусни, бактериални и микотични инфекции, а при липса на необходимото и професионално лечение може да премине в хронична форма.

В острите стадии заболяването лесно се поддава на лечение, но при липса на своевременна квалифицирана лекарска помощ може да се стигне до развитието на тежки усложнения.

Сфеноидитът е отоларингологично заболяване, което се съпровожда с развитие на възпалителен процес в клиновидната носна кухина, разположена в близост до хипофизата, очните нерви и сънните артерии.

Като е възможно възпаляването на само единия клиновиден синус или веднага и на двата.

В настоящата статия ще ви запознаем с причините, симптомите, методите за диагностика и лечение на това възпалително заболяване, което се явява разновидност на синузитите.

Тази информация ще ви е полезна, тъй като ще можете навреме да разпознаете своевременно едва възникналите възпалителните процеси в клиновидните синуси и няма да допуснете преминаването им в хроничен стадий или усложняване на протичането им.

Причини

За развитие на сфеноидит причина могат да станат патогенни микроорганизми:
• Вируси – грипни вируси, риновируси, аденовируси и др.;
• Бактерии – пневмококи и др;
• Гъбички – мицетом и аспергил;

Най-често се наблюдават сфеноидити с вирусен или бактериален произход, а неговите гъбични форми се срещат по-рядко, но е възможно да се развият при хора с отслабена имунна система, които дълго време са приемали антибиотици или пък страдат от тежки заболявания – левкемия, СПИН и др.

За развитието на сфеноидит могат да способстват анатомични особености на структурата на клиновидните синуси:

• Липса или ограниченост на аностомозата;
• наличие на полипи или кисти, които затварят анастомозата;
• наличие на злокачествени туморни новообразувания;
• наличие на допълнителни вдлъбнатини или прегради, тесен или неголям размер;

Освен тези особености на структурата на клиновидния синус за развитието на сфеноидит могат да способстват – изкривяване на горния заден отдел на носната преграда.

Според отоларинголози, наличие дори на 2 от гореописаните предразполагащи фактори може съществено да увеличи риска от развитие на възпалителен процес в клиновидната кухина на носа.

Именно поради тази причина на хората с такива анатомични нарушения в структурата на носа и предразположеност към синузити се препоръчва провеждане на хирургични операции за отстраняване на тези патологии.

Симптоми

Остър сфеноидит
Обикновено се съпровожда с признаци на възпалителен процес и обща интоксикация, които се изразяват в повишаване на телесната температура, слабост, сънливост и състояние на обща неразположеност.

Липса на повишена температура може да се наблюдава при хората с нарушена терморегулация и понижен имунитет.

Хроничен

Оплакванията са същите както и при хроничен – главоболието и неприятната миризма от носа са изразени по-слабо интензивно и безпокоят човек периодично.

Лечение на сфеноидит

Терапевтичната тактика при острана форма зависи от възпалителния процес и от определяне на причината за неговото развитие. Лечението може да се проведе амбулаторно или в условията на стационар.

Етиотропна терапия

За потискане и унищожаване на възбудителя на бактериалната форма на болния се назначават антибактериални средства за вътрешно и външно приложение.

За тази цел могат да се използват антибиотици от различни групи и препаратът се подбира индивидуално за всеки пациент, като може да бъде в таблетна или в инжекционна форма.

Сфеноидит – възпаление на клиновидните синуси
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 5, 2016 14:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи